X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

FMI i-a sugerat Moldovei cum să consolideze securitatea sectorului bancar

8 oct. 2014,, 14:40   Economie
3356 0
Foto: focus.ua
Fondul Monetar Internațional (FMI) îi sugerează Republicii Moldova să îmbunătățească sistemul de gestionare a riscurilor din partea băncilor și să întreprindă alte măsuri pentru asigurarea stabilității și securității sectorului bancar. Informația a fost comunicată de șeful Misiunii FMI pentru Moldova, Max Alier, după încheierea vizitei de monitorizare postprogram, care a avut loc în perioada 25 septembrie – 7 octombrie, relatează NOI.md.

Max Alier a menționat că fortificarea cadrului de reglementare şi aplicarea cu hotărîre a legislației sînt esenţiale pentru asigurarea securităţii şi stabilității sectorului bancar. Potrivit oficialului FMI, este necesar să se acorde prioritate realizării recomandărilor misiunii recente efectuate în cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (FSAP).

Max Alier a menționat că Banca Națională a Moldovei (BNM) şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) trebuie să fie investite cu atribuțiile necesare pentru a întreprinde acţiuni eficace de reglementare şi supraveghere, inclusiv prin adoptarea unor proceduri adecvate aplicabile în cazul suspendării de către curțile de justiție a deciziilor de reglementare și supraveghere şi prin fortificarea cadrului de protecţie juridică a angajaților BNM.

Șeful Misiunii FMI pentru Moldova a subliniat că BNM și CNPF urmează să asigure în mod hotărît și eficient implementarea normelor legale ce țin de conformarea beneficiarilor efectivi finali și persoanelor care dețin controlul asupra băncilor cu cerințele privind competența și onorabilitatea (fit-and-proper) și să sporească calitatea monitorizării tranzacțiilor cu persoane afiliate și cadrului general de gestionare a riscurilor în bănci. În afară de aceasta, urmează a fi consolidată punerea în aplicare a cadrului de prevenire și combatere a spălării banilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?