Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

În orașul Breansk, din trenul care circula pe linia Chișinău-Moscova, au fost dați jos din vagoane circa 80 de cetățeni moldoveni

3 oct. 2014,, 15:15   Societate
8998 4
Foto: newsmoldova.md
La 28 septembrie, în orașul Breansk, din trenul care circula pe linia Chișinău-Moscova au fost rugați să coboare aproximativ 80 de cetățeni ai Republicii Moldova care se deplasau în Rusia la muncă.

- La oficiul Congresului diasporelor moldovenești din Bălți, s-au adresat cetățeni , care în dimineața de 28 septembrie au fost alungați din tren. Pentru mulți a fost șocant acest fapt, pentru că niciunul dintre ei nu știa că figurează în "listă neagră" a Serviciului Federal de Migrație din Rusia, - a declarat apărătorul drepturilor omului, Alecsandr Kalinin.

Unul dintre aceștia este și Andrei Kovățikă, originar din orașul Bălți. El ne-a povestit că în stația feroviară din orașul Breansk, a fost rugat să coboare din tren.

- Bărbatul, împreună cu alți 6 concetățeni , cu care mergea în acelaș vagon, au fost plasați într-o cameră și ținuti acolo timp de două ore. Apoi li s-a dat să semneze o foaie de parcurs , în care era indicată cauza interdicției de intrare în Federația Rusă. Am apelat la oficiul CDM, cu rugămintea sa fiu ajutat, ca să mă pot întoarce inapoi în Rusia, pentru că am un loc de muncă acolo – unica sursă de venit pentru familia mea, - a declarat Andrei Kovățikă.

Potrivit acestuia, cetățenii, cu care a fost închis în aceeași cameră, s-au arătat indignați de faptul că în acea foaie de parcurs, lipsea ștampila și semnătura, care ar confirma veridicitatea acesteia. Andrei Kovățikă spune că în 15 ani de muncă în Federația Rusă nu a avut nici o încalcare.

A avut un drum anevoios inapoi spre Moldova. S-a pornit in Rusia cu bani puțini, suficient doar ca sa-și achite călătoria intr-o singură direcție, pentru bilet inapoi , nu i-a mai ajuns bani. Și-a vîndut o parte din bunurile personale pentru a ajunge acasă.

- Acesta nu este un caz aparte. Din păcate, mulți dintre cetățenii noștri, care pleacă in Rusia la muncă nu au la ei prea mulți bani, tot ceea ce câștiga, ei trimit acasă – la soții și copii. Se întorc acasă doar pentru a-și vizita apropiații, iar atunci când li se termină banii, pleacă din nou. Potrivit Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, remitențele de peste hotarele țării, sunt cea de-a treia sursă de venit pentru populația Republicii Moldova. Vreau să menționez faptul, că Andrei Kovățikă, a ajuns în Moldova, a mers imediat în căutarea unui loc de muncă, dar nu l-a putut găsi - a spus Kalinin.

Potrivit lui, problema migranților moldoveni în Federația Rusă ar trebui să fie abordată la nivel politic, stricarea relațiilor cu Rusia, are un impact negativ asupra a sute de mii de familii din Republica Moldova, a căror unica sursă de venit, sînt remitențele din Rusia. Kalinin a spus că, în 2013 68% din transferurile, primite în Republica Moldova, sînt din Rusia.

- Din păcate, acasă mulți dintre cetățenii Republicii Moldova nu pot găsi un loc de muncă, iar legislația în domeniul migrației a Federației Ruse, se înasprește pe zi ce trece. Î-mi îndemn compatrioții să nu neglijeze acest aspect. Cetățenii Republicii Moldova, fără a părăsi țara, pot afla dacă sunt sau nu în "lista neagră" a Serviciului Migrațional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?