X 
Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Andrian Candu: Reducerea importului de energie electrică din Ucraina nu prezintă riscuri pentru Moldova

2 oct. 2014,, 09:00   Economie
3497 1
Foto: noi.md
Republica Moldova nu vede motive de îngrijorare în legătură cu reducerea livrărilor de energie electrică din Ucraina, deoarece acestea sînt compensate de procurarea energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan (regiunea transnistreană), ale cărei capacități de producție pot asigura necesitățile malului drept al Nistrului. Informația a fost comunicată jurnaliștilor de vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, notează NOI.md.

Potrivit lui Candu, anterior Moldova procura din Ucraina 60-65% din energia electrică, iar de la Centrala de la Cuciurgan – 30-35%. Însă, din cauza problemelor legate de extracția cărbunelui în Donbas, provocate de războiul din estul Ucrainei, țara vecină a redus, acum trei săptămîni, livrările de energie electrică în Moldova. Respectiv, au crescut livrările de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan – pînă la 50%.

Ministrul Economiei a explicat că pentru consumatorii de rînd nu s-a schimbat nimic, prețul ambilor furnizori fiind același. Potrivit lui Candu, nu există niciun risc pentru Moldova, deoarece în cazul sistării totale a livrărilor de energie electrică din Ucraina Centrala de la Cuciurgan poate acoperi toate necesitățile de energie electrică ale țării. Oficialul a precizat că circa 20% din volumul necesar de energie electrică sînt acoperite din contul producției proprii, care în caz de necesitate poate fi majorată din contul CET-1, CET-2 și altor întreprinderi din sectorul termoenergetic.

Andrian Candu a menționat că Kievul și UE sînt îngrijorați de reducerea producției de energie electrică în Ucraina. Autoritățile ucrainene au decis să procure cărbunele antracit pentru activitatea stațiilor electrice din Australia și RSA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?