Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Autorităţile Spaniei se pronunţă împotriva referendumului pentru independenţa Cataloniei

30 sep. 2014,, 08:00   Externe
3614 2
Foto: nofascism.ru
Guvernul spaniol a cerut oficial luni Curții Constituționale să declare ilegal referendumul privind independența convocat de Catalonia, a declarat premierul spaniol Mariano Rajoy într-o declarație televizată, relatează Reuters.

'Nici scopul, nici procedura de vot, nu sînt compatibile cu Constituția spaniolă', a declarat Rajoy.

Președintele guvernului catalan, Artur Mas, a semnat sîmbătă un decret prin care convoacă pentru 9 noiembrie 'o consultare populară' privind independența Cataloniei, una din cele mai bogate regiuni din Spania marcată de ani de zile de o mișcare pentru independență.

Potrivit AFP, șeful guvernului spaniol a recurs la termeni duri pentru a denunța inițiativa Cataloniei, pe care o consideră anticonstituțională, calificînd-o drept demagogică și antidemocratică.

'Nimic, nicio persoană, nicio putere sau instituție, nu poate rupe principiul suveranității unice, indivizibile, pe care se bazează viața noastră comună', a declarat Mariano Rajoy într-o conferință de presă.

El și-a exprimat 'regretul profund' că președintele guvernului acestei puternice regiuni din nord-estul țării, Artur Mas, a convocat această consultare populară.

'Regret pentru că (referendumul) este împotriva legii, depășește cadrul democrației, divizează catalanii, îi îndepărtează de Europa și de restul Spaniei, și afectează grav bunăstarea lor', a mai spus șeful guvernului spaniol.

'Ca să nu mai vorbim de frustrarea la care sînt condamnați o parte dintre cetățenii catalani care sînt împinși să participe la o inițiativă ce ar putea să nu vadă lumina zilei din cauza ilegalității sale', a mai spus el.

Guvernul spaniol a afirmat că se va folosi de toate mijloacele legale pentru a împiedica referendumul privind independența pe care Catalonia dorește să-l organizeze la 9 noiembrie în pofida opoziției Madridului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?