Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Gaberi: Probleme cu procesarea strugurilor nu vor fi (VIDEO)

19 sep. 2014,, 17:45   Economie
5194 0
Foto: noi.md
„Niciun fel de greutăți nu vor stinge ardoarea unui vinificator veritabil, or, vinificatorii înțeleg foarte bine cît de înaltă va fi calitatea vinului din recolta anului 2014. Iată de ce sîntem convinși că nu vor fi probleme cu achiziționarea și procesarea strugurilor”. Astfel a comentat pentru NOI.md situația din ramură după demararea campaniei de recoltare a soiurilor tehnice de struguri viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Gheorghe Gaberi.

Oficialul a explicat că „la întreprinderile vinicole s-a adunat recolta de struguri din ultimii doi ani”. „Existau temeiuri că în acest an o cantitate mare de struguri va rămîne nerecoltată din cauză că vinificatorii nu dispun de posibilități tehnice și finanțe. Însă calitatea excelentă a strugurilor, conținutul înalt de zahăr a trezit în ei adevărata pasiune de vinificatori și ei încearcă să identifice soluții, cumpără activ struguri din recolta nouă”, a precizat Gaberi.

Funcționarul a comunicat că în acest an urmează să fie recoltate circa 300 de mii de tone de struguri, dintre care 200 de mii de tone vor fi procesate. La fel ca în anii precedenți, nu există probleme la comercializarea producției în raioanele de la frontiera cu Ucraina și România.

Referindu-se la dificultățile cu care se confruntă ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, la negocierile cu reprezentanții „Rospotrebnadzor”-ului privind ridicarea embargoului la producția alcoolică moldovenească, Gaberi a recunoscut că „toți se așteptau că Rusia va anula interdicțiile după introducerea taxelor vamale”. „Vinificatorii au calculat totul și au ajuns la concluzia că își vor putea vinde convenabil producția și concura cu alte state chiar și după introducerea taxelor. Pînă la urmă, ei exportă aceleași vinuri pe piețele europene și în alte țări unde există taxe vamale”, a menționat viceministrul.

„Rospotrebnadzor are dubii față de calitatea vinurilor noastre în vrac, pe care le livrăm în Rusia. Însă noi știm foarte bine ce se întîmplă cu vinurile moldovenești la uzinele din Rusia, de aceea ministrul a solicitat să fie permis exportul doar a vinului îmbuteliat. În acest caz partea moldovenească va asigura corespunderea la cele mai înalte standarde de calitate. Acum sîntem în așteptarea unui răspuns la această propunere concretă făcută de noi”, a explicat Gaberi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?