X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Sondajele de opinie în perioada electorală, interzise fără acordul CEC

19 sep. 2014,, 15:21   Politică
5122 1
Foto: vk.com
În perioada electorală, orice sondaj de opinie privind preferințele politice ale alegătorilor pot fi efectuate doar cu condiția informării prealabile a Comisiei Electorale Centrale. Precizarea a fost făcută de instituție, în contextul publicării recente a datelor unui sondaj de opinie realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova la comanda Filialei din Chişinău a Institutului Internaţional de Monitorizare a Dezvoltării Democraţiei.

Potrivit CEC, înștiințarea cu privire la sondaj trebuie să conțină date despre instituția ce va desfășura sondajul de opinie, perioada, eșantionul propus și comanditarul sondajului. Totodată, potrivit Codului electoral, rezultatele acestor sondaje pot fi date publicității cel tîrziu cu cinci zile înainte de ziua alegerilor. În această zi, pînă la închiderea secțiilor de votare este interzisă publicarea materialelor electorale, inclusiv a interviurilor cu alegătorii sau a articolelor despre numărul de voturi întrunite de concurenții electorale, precum și rezultatele exit-pollurilor.

Precizăm că în această săptămînă formațiunile politice din Moldova au intrat în perioada electorală. Perioada se va încheia în momentul anunțării rezultatelor scrutinului și confirmării acestora de Curtea Constituțională. Startul oficial al campaniei electorale pentru parlamentarele din noiembrie va fi dat în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, odată cu înregistrarea candidaților la Comisia Electorală Centrală.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?