X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Uniunea Europeană a oferit Moldovei 13,2 milioane de euro pentru continuarea reformei justiției

16 sep. 2014,, 09:45   Societate
3345 3
Foto: noi.md
Uniunea Europeană (UE) a oferit luni Moldovei 13,2 milioane de euro pentru continuarea reformei justiției, lansate în anul 2011. Aceasta este a doua tranșă din asistența UE, destinată accelerării modernizării sistemului judecătoresc.

Potrivit agenției ”Infotag”, șeful Delegației Comisiei Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, a menționat luni într-o conferință de presă că toată lumea așteaptă rezultatele reformelor.

„Suma alocată este mai mică cu 12% decît volumul primei asistențe, de 15 milioane de euro. Acest fapt este determinat de deficiențele care au avut loc în instituțiile supuse reformei. În cadrul primei etape de reformă în Republica Moldova au fost supuse modernizării 20 de instituții. Noi nu renunțăm la finanțarea reformelor, dar vom fi mai insistenți în realizarea acestora”, a declarat diplomatul, relevînd indicatorii de performanță scăzuți ai sistemului judecătoresc.

În viziunea sa, doar schimbările în sistemul de drept sînt în măsură să asigure succesul în combaterea corupției, ceea ce constituie prioritatea majoră a UE în relațiile sale viitoare cu Republica Moldova.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, a trebuit să recunoască că prima etapă a reformelor poate fi considerată realizată cu rezerve mari.

”În anul 2013, am avut o pauză de aproape șase luni în activitatea Guvernului, legată de demisia acestuia. În 2014, ne așteaptă două luni de bătălii parlamentare. Dar, dacă în primul caz am reușit să obținem retragerea imunității judecătorilor, aprobarea pachetului de legi anticorupție, dar și condamnarea unor judecători concreți la termene de închisoare pentru corupție, sînt sigur și de succesul etapei a doua a reformelor”, a afirmat el.

Efrim a amintit că acum trei ani se prezicea eșecul reformei sistemului judecătoresc. ”Ni se prezicea apocalipsa pe această cale, eram supuși presiunilor din partea mass-mediei și a politicienilor, nemulțumirilor populației și îndoielilor partenerilor internaționali. Azi însă, conform unor estimări independente, Moldova are progrese în sistemul justiției. În 2015 intenționăm să obținem un progres semnificativ în activitatea procuraturii”, a spus Efrim.

Potrivit lui, fondurile alocate vor fi transferate la bugetele instituțiilor (Procuratura Generală, MAI, Comisia Națională Anticorupție). ”Dacă însă se va demonstra că acestea sabotează reformele sau nu execută cerințele impuse, bugetul instituției publice pentru anul viitor va fi redus cu mărimea subvențiilor alocate anterior. Parlamentul va aproba decizia respectivă”, a precizat ministrul Justiției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?