Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Fermier: Noi nu vom ceda poziţiile noastre pe piaţa internă de legume

12 sep. 2014,, 17:15   Economie
3481 0
Foto: fresh-market.ru
«Nu am fost deloc alarmat de vestea despre semnarea Acordului de liber schimb cu Turcia, precum şi cu Uniunea Europeană, anterior. Eu sînt sigur că noi nu vom ceda poziţiile noastre pe piaţa internă de legume», a declarat pentru NOI.md fermierul din raionul Orhei Adrian Frunze.

«De la începutul primăverii pînă toamna tîrziu eu produc legume în seră. În medie, cîte 50 de tone de castraveţi şi roşii, un pic mai puţin – de ardei dulce. Legumele noastre sînt mult mai gustoase decît cele turceşti şi, de aceea, chiar dacă producţia lor e niţel mai ieftină decît cea moldovenească, oricum clientul nostru va alege anume pe cele moldoveneşti – cu o aromă plăcută de cîmp şi un gust deosebit – roşii, castraveţi, ardei, vinete», se arată convins fermierul.

Adrian Frunze a precizat că nu exportă produsele sale și nici nu le vinde pentru prelucrare, dar comercializează totul pe piaţa Moldovei.

Posibila presiune concurenţială a roşiilor turceşti asupra producătorului din Republica Moldova nu-i provoacă îngrijorări nici ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

«S-a stabilit în ultimii ani că în perioada de iarnă, pe piaţă predomină roşiile turceşti, dar cu sosirea primăverii acestea treptat dispar de pe rafturile noastre. Iarna cele turceşti sînt mai ieftine decît ale noastre, roşiile moldoveneşti de seră crescute cu mari cheltuieli de energie nu fac concurență celor de peste mare. Singurul loc, unde chiar şi vara puteţi vedea legume turceşti sînt supermarketurile. Cumpărătorii acestora de obicei nu acordă atenţie preţului, dar sînt atraşi de produsele ambalate. În acest sens, producătorii noştri ar trebui să mai lucreze. Adăugaţi la gustul excelent al fructelor şi legumelor noastre un ambalaj atractiv şi asiguraţi o disciplină de furnizări – e o cerinţă la fel de importantă a vînzătorilor, - şi moldovenii vor putea liber să-i înlocuiască şi pe turci cu legumele lor, şi pe polonezi cu merele lor de pe rafturile din supermarketuri», a recomandat Bumacov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?