Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Politica bugetar-fiscală propusă de guvernul tiraspolean ar putea fi respinsă

11 sep. 2014,, 14:45   Economie
3317 0
Foto: vesti.md
Sovietul Suprem (SS) din Transnistria a analizat proiectul conceptului de politică bugetar-fiscală pe anul 2015, propus de guvernul tiraspolean pentru o perspectivă pe termen mediu, şi a enunţat propriile propuneri.

În analiza politicii, citată de agenţia "Infotag", se apreciază că reforma fiscală propusă "va contribui la agravarea în continuare a climatului de investiţii şi poate deveni un impediment serios în dezvoltarea economiei".

"Preconizata deplasare considerabilă în sensul impunerii indirecte, şi anume instituirea TVA, poate genera o diminuare a veniturilor populaţiei cu 10-15%, reduce cererea solvabilă, fapt care, la rîndul său, poate determina o descreştere economică de 3-4% anual", susțin deputaţii.

SS propune ca plafonul poverii fiscale să nu depăşească 30% din produsul intern brut, şi, în plus, ca aceasta să fie redusă în sfera de producţie (de cablu, încălţăminte, în industria chimică).

Pentru a reduce deficitul bugetar, deputaţii propun "stabilizarea veniturilor statului la nivelul limită de 25% din PIB, astfel ca deficitul bugetar limită să constituie 5% din PIB"

Au fost stabilite următoarele măsuri de reducere a deficitului: "instituirea restricţiilor la achiziţiile de stat de automobile de producţie străină; optimizarea parcului de automobile al statului cu comercializarea excedentului de automobile şi vărsarea încasărilor la buget; interdicţia procurării obiectelor de mobilier din piele naturală, dar şi a tehnicii computerizate costisitoare; instituirea restricţiilor la finanţarea delegaţiilor de serviciu cu clasa business; optimizarea aparatului administrativ al autorităţilor".

În opinia SS, pentru a spori veniturile bugetare nefiscale, ar fi raţională analiza posibilităţii de vărsare la buget a beneficiului întreprinderilor de stat, a 100% din beneficiul băncii centrale, dar şi al băncilor comerciale de stat. În plus, este necesar un audit detaliat în privinţa justificării recompenselor plătite managerilor de întreprinderi şi bănci de stat.

"În perspectiva pe termen mediu, trebuie menţinute instrumentele existente de politică fiscală. Totodată, în anii 2015-2017 trebuie realizat un complex de activităţi care să permită crearea fundamentului pentru tranziţia la sistemul fiscal clasic, în care beneficiile potenţiale să depăşească în mod evident riscurile generate de reformă", se notează în analiză.

De la începutul anului 2000, în Transnistria se percepe impozitul pe venituri, care a înlocuit TVA, impozitul pe beneficiu, impozitul pe averea persoanelor juridice şi alte două impozite, care reprezentau sursa de formare a fondului rutier. Guvernul propune ca din anul 2015 să se revină la sistemul fiscal clasic, pentru că cel existent nu acoperă necesităţile bugetare nici măcar la un nivel de 60%. În loc de impozitul pe veniturile persoanelor juridice se propune instituirea impozitelor pe beneficiu (16%), avere (1,5%) şi taxei pe valoarea adăugată (18%).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?