Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Andrievschi a numit plusurile și minusurile blocului electoral al coaliției PDM-PLDM

9 sep. 2014,, 16:08   Politică
6052 3
Foto: gzt.md
„Înainte de a vorbi despre oportunitatea creării blocului electoral, și Partidul Democrat, și Partidul Liberal Democrat trebuie să facă o analiză serioasă a ultimelor sondaje independente, dar nu angajate. Totodată, fiecare dintre aceste formațiuni trebuie să efectueze studii și analize interne de partid”, a declarat pentru NOI.md analistul politic Vitalie Andrievschi.

Comentînd recentele declarații ale spicherului Igor Corman și ale premierului Iurie Leancă, expertul a admis că crearea alianței electorale dintre aceste partide are avantaje incontestabile.

„Se unesc resursele administrative, care vor lucra pentru cauza comună, vor unifica resursele financiare și mediatice puternice, care nu vor avea egal. În cele din urmă, organizarea la nivel înalt a campaniei electorale, care trebuie să fie orientată doar la rezultatul „50+1” de mandate în viitorul parlament, pentru a avea o majoritate independentă”, a precizat analistul.

Interlocutorul a amintit că „în această idee se ascunde și pericolul. Important este nu faptul că membrii PLDM nu îi suportă pe democrați și invers, ci că, spre deosebire de susținătorii acestor formațiuni, supuși disciplinei de partid, electoratul ar putea să nu înțeleagă și să nu ia decizia corectă, ceea ce ar putea duce la pierderea voturilor”.

În opinia politologului, în urma modificărilor recente de către Coaliție, în ciuda comuniștilor, a legii privind distribuirea egală a voturilor pentru partidele care nu au trecut în parlament între învingătorii scrutinului, blocul ar putea obține mai puține mandate suplimentare, față de cazul în care partidele ar fi mers separat.

„Principalul pericol însă constă în faptul că, dacă fiecare partid anterior avea oponenții săi, atunci la aceștia se vor adăuga și dușmanii partenerilor de bloc, ei acum vor fi dușman comun”, a conchis Andrievschi.

Amintim că președintele Parlamentului, democratul Igor Corman a declarat că partidele din Coaliție trebuie să manifeste coeziune.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?