X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Businessul mic și mijlociu are nevoie vitală de parteneri străini (VIDEO)

9 sep. 2014,, 09:00   Economie
3410 0
Foto: noi.md
„Noi niciodată nu ne-am gîndit ce potențial enorm are Moldova pentru obținerea și utilizarea surselor alternative de energie”, a declarat pentru NOI.md, în cadrul forumului economic „Sporirea competitivității prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”, expertul în domeniul eficienței energetice Valeriu Damaschin.

Interlocutorul a menționat că „Moldova are rezerve enorme sau mai degrabă posibilități de obținere a energiei alternative și ieftine. Noi avem mult soare, vînt, energie cinetică subterană sub forma minelor de calcar”.

„Din păcate, agenții economici încă nu și-au evaluat toate posibilitățile cooperării economice între producțiile care la prima vedere nu au nimic comun. Am un proiect ce unește 18 tipuri de producții, cu utilizarea energiei alternative. Iată caut potențiali parteneri. Trebuie să menționez că anterior eu am găsit înțelegere la o firmă coreeană ce activa în România. Ei au construit sere sub minele unde anterior era extras calcar, și utilizează temperatura înaltă pentru producerea legumelor pe parcursul întregului an. Am planificat să construim ceva similar la Stăuceni”, a relatat Damaschin.

„Vreau să vă amintesc că businessul mic și cel mijlocit produce 96% din mărfuri și servicii în sectorul real al economiei. De aceea, pentru noi este foarte importantă dezvoltarea cu succes a acestor întreprinderi. Dar ele nu au viitor fără dezvoltarea și fortificarea cooperării transfrontaliere. Din păcate, trebuie să constatăm că reprezentanții acestei cohorte de întreprinzători nu cunosc bine nici posibilitățile piețelor vecine din România și Ucraina”, a menționat șefa Direcţiei politici de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi profesii liberale din cadrul Ministerului Economiei, Valentina Veverița.

Biroul Business Consulting Institute de la Chișinău, împreună cu Camera de Comerț și Industrie desfășoară forumul „Sporirea competitivității prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?