Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Care este cel mai atractiv domeniu pentru investiții în R.Moldova

25 mar. 07:45   Economie
2513 0

Deși în 2023, investițiile în Republica Moldova au înregistrat o descreștere semnificativă, directoarea Agenției de Investiții susține că, doar săptămîna trecută aproape 50 investitori străini au venit cu diverse idei de afaceri.

Deși aceștia urmează să treacă printr-un filtru minuțios de verificări, analistul financiar Dumitru Vicol, crede că „nu ne permitem să închidem ușa oricărui investitor”. Totodată, diversificare domeniilor de investiții ar fi un atu pentru Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Cutia Neagră, la TV8.

Războiul din Ucraina a afectat semnificativ investițiile în țara noastră. Cu toate astea, datele statistice arată că în 2022 au fost mai mulți investitori decît în 2023. Potrivit directoarei Agenției de Investiții, Natalia Bejan, motivul ar fi că asemena decizii nu se iau într-o săptămînă sau o lună.

„Multe investiții din 2022 au fost decizii asumate, în sensul că investitorii au lucrat la planurile de investiții ani de zile, adică practic niciodată nu se întîmplă peste noapte lucrul ăsta. Adică cei care ar fi trebuit pentru prima dată să lucreze la proiecte sînt mai puțin. Războiul îi oprește în primul rînd cei care sînt acolo departe și nici nu au început încă să se gîndească la Republica Moldova”, a declarat Natalia Bejan.

Întrebată dacă acest trend se va menține, Natalia Bejan a menționat că situația pare să se schimbe: „ Eu, fiind acum în oficiul Agenției de Investiții, sînt copleșită de numărul de investitori care ne pășesc pragul, sincer vă spun. Săptămîna trecută, am avut 49 de investitori la noi, cu eforturi practic minime din partea noastră, proactive, ca să-i aducem pe ei anume. Au fost vreo doi care au venit ca folow-up pentru că noi am menținut legătura, în rest sînt persoane, companii din domenii absolut diferite: de la producerea de lumînări, pînă la proiecte de infrastructură”.


Evident, nu orice doritor are undă verde la investiții în Moldova, fiecare solicitant trece prin anumite filtre și verificări, pentru a demonstra transparență și integritate.Totuși, prea multe filtre, uneori ar putea speria, recunoaște analistul financiar internațional, Dumitru Vicol.

„La moment, nu ne permitem să închidem ușa oricărui investitor. Pentru că de exemplu, dacă vine cineva să investească doar în export de grîne care aparent este foarte profitabil, dar nu și în valoarea adăugată pentru economie, nu cred că ar trebui să-i întoarcem. Fiecare investitor care vine și investește 100 de mii de euro, după care vorbește acolo în Budapesta, Varșovia sau Liubliana, vorbește despre Moldova. Și alți investitori mai calificați, cu o investiție mult mai tehnică sau care poate aduc niște produse mai complexe ar putea veni”, a menționat Dumitru Vicol.

Chiar dacă se cunoaște despre succesul investițiilor în IT sau Auto-motive, domeniile de investiții ar trebui diversificate, dar cu focus pe anumite direcții prioritare, susține Vicol care a făcut trimitere și la analiza realizată pentru Programul Național de Atragere a Investițiilor.

„Spre surprinderea noastră, sînt niște sectoare care au potențial de a produce produse complexe, iar produs complex înseamnă salarii mai mari și preț mai mare pentru produs. Cu tot respectul pentru fire izolate, industria automotive, știți că salariile sînt mici acolo, dar avem o industrie farmaceutică bine stabilită, dar nu exportă la un nivel super înalt, asta ar fi un avantaj al nostru. (…) Din cauza asta, noi în analiză am punctat cîteva sectoare: aparate mecanice, industria farmaceutică, vehicule, aparate optice care ar putea să ne focusăm noi pentru complexitate, dar asta nu exclude deloc servicii ca IT care sînt deja un campion al țării”, a punctat analistul.

De altfel, în 2023 și în domeniul IT s-a atestat o descreștere a investițiilor. În topul celor mai atractive domenii au fost „Activități financiare și de asigurare”, „Comerțul cu ridicata” și „Reparația autovehiculelor”.

„Pozitiv e faptul că sistemul bancar, la moment, este solid, în controlul investitorilor străini și putem avea încredere. Asta e mesajul pozitiv pe acre îl putem desprindem de aici. Mesajul pesimist e că investitorii străini au venit aici pentru a accesa resursele naturale cum ar fi grînele sau piața cum ar fi retail-ul. Adică asta arată că nu am reușit să atragem investiții în industria prelucrătoare nici măcar în IT și aici ar trebuie prin Program, Agenție, Guvern să ne punctăm, să atragem investiții mai calitative”, a punctat Vicol.

Potrivit Agenției de Investiții, în anul 2022, Republica Moldova a înregistrat cel mai înalt volum de investiții străine directe (ISD) și cel mai mare flux net de ISD din ultimul deceniu. Cea mai mare parte a fluxului de ISD, în valoare de 867 de milioane de dolari SUA, a provenit din reinvestirea profiturilor (54%), ceea ce indică o încredere crescută în a face afaceri în Moldova din partea investitorilor existenți pe piață.

1
2
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?