Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Candu: Crizele ne vor aduce beneficii, în final

2 sep. 2014,, 12:54   Economie
3340 7
Foto: noi.md
„În urma embargoului instituit de Federația Rusă la importul de fructe și legume moldovenești, producătorii locali nu s-au lăsat păgubiți, dar au început să caute alte posibilități”. Constatarea a fost făcută de ministrul Economiei, Andrian Candu, în cadrul unui interviu acordat postului Europa Liberă, notează NOI.md.

Ministrul a ținut să precizeze că pe fondul restricțiilor impuse de Rusia la importul produselor autohtone au crescut exporturile spre Uniunea Europeană. Funcționarul a adus drept exemplu situația la capitolul comerț extern din 2006.

„În anul 2006, cînd a fost impus embargoul în privinţa vinurilor, noi, ca rezultat, ne-am diversificat piaţa. Acum noi exportăm mult mai mult în Uniunea Europeană, spre exemplu, în Polonia, România, Cehia. Şi lucrul cel mai important – calitatea vinului este alta. Noi am reuşit să creştem calitatea, să o îmbunătăţim, în primul rînd să fie o consistenţă în calitate. Sîntem atît de buni şi la design de sticlă şi etichete. Dar în final, beneficii vor aduce chiar şi crizele”, a explicat Candu.

În ceea ce privește o eventuală criză energetică în regiune, ministrul se arată convins că atît Ucraina, cît și Moldova vor reuși să depășească problema, prin folosirea unor resurse energetice alternative.

„Da, poate să fie o decizie politică de a întrerupe furnizarea gazelor, dar în acelaşi timp există şi un efect de durată medie sau lungă. Atunci, Federaţia Rusă, cu siguranţă, îşi va pierde credibilitatea şi piaţa europeană, care este cel mai mare consumator al gazelor naturale din Rusia”, a menționat Candu.

Ministrul Economiei a făcut unele precizări în ceea ce privește discuțiile purtate cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin la finele lunii august. Potrivit lui Candu, multe dintre prevederile Acordului de asociere dintre Moldova și UE nu sînt cunoscute de partea rusă, ceea ce încetinește procesul de negocieri.

„Am încercat prin argumente clare şi, dacă vreţi, prin exemple practice, să explic ce înseamnă Acordul de asociere pentru Republica Moldova ca beneficiu pentru Rusia. Dumnealui auzea poate pentru prima dată unele chestiuni şi se mira că nu le ştie”, a spus Candu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?