X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

A intrat în vigoare decizia Rusiei cu privire la taxele vamale la mărfurile din Moldova

1 sep. 2014,, 11:13   Economie
4020 0
Foto: protv.md
A intrat în vigoare decizia Guvernului Rusiei cu privire la introducerea taxelor vamale la mărfurile din Republica Moldova, informează NOI.md. Hotărîrea respectivă a fost semnată pe 31 iulie 2014 de premierul rus, Dmitri Medvedev, și a intrat în vigoare peste 30 de zile.

Conform hotărîrii, au fost introduse taxe vamale la mărfurile provenite din Moldova, iar mărimea acestora va corespunde Tarifului unic vamal al Uniunii Vamale pentru regimul preferențial.

Astfel, vor fi aplicate taxe vamale la următoarele mărfuri din Moldova: carne, legume, fructe (mere, pere, gutui, caise, vișine, cireșe, piersici, nectarine, prune, porumbe), cerealiere (grîu, orz, ovăz, porumb), făină (în afară de făina de grîu sau meslin), semințe de floarea soarelui, zahăr, conserve din legume, bere, vin din struguri, alcool etilic, lichior și alte băuturi alcoolice, mobilă.

În prezent, Moldova este membru al Zonei de liber schimb în cadrul CSI, ceea ce înseamnă că la mărfurile moldovenești nu sînt aplicate taxe. Rusia a pus problema introducerii unor măsuri de protecție față de Moldova după ce pe 27 iunie, la Bruxelles, Moldova a semnat Acordul de asociere și Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Partea rusă se teme că Moldova va reexporta în Rusia mărfuri din alte state. Autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rînduri că Acordul de liber schimb în CSI și Acordul de liber schimb cu UE nu contravin unul altuia, deoarece sînt bazate pe principiile Organizației Mondiale a Comerțului, ale cărei membre sînt atît Moldova, cît și Rusia. Autoritățile de la Chișinău consideră că restricțiile impuse de Rusia în comerțul bilateral au un caracter mai degrabă politic decît economic.

Amintim că serviciul sanitar rus „Rosspotrebnadzor” a interzis de pe 18 iulie importul conservelor din fructe și legume din Moldova, iar de pe 21 iulie serviciul fitosanitar rus „Rosselhoznadzor” a interzis importul de fructe din Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?