Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Medicul care a adus speranţă pentru mii de copii bolnavi, printre cîştigătorii Premiului Naţional

30 aug. 2014,, 14:00   Societate
5840 3
Foto : e-sanatate.md
Unul dintre cele opt Premii Naționale acordate de Guvern, în valoare de 100 de mii de lei, a ajuns în acest an la doctorul habilitat în medicină, profesorul universitar Petru Stratulat. Premiul i-a fost acordat pentru fondarea și implementarea unei direcții noi - „Perinatologia", domeniu care vizează prevenirea maladiilor la nou-născuți și reducerea mortalități infantile.

Doctorul a menționat pentru NOI.md. că a muncit la cercetările în domeniu timp de 15 ani pentru ca femeile gravide și nou-născuții din Moldova să beneficieze de servicii medicale mai calitative și la timp. Potrivit profesorului, odată cu îmbunătățirea calității îngrijirilor perinatale în Moldova, șansele de supraviețuire a copiilor cu diverse probleme au crescut.

„Cu suportul organizațiilor internaționale au fost efectuate cercetări în domeniu, iar spitalele au fost dotate cu aparatură modernă, însă mai avem nevoie să pregătim specialiști în domeniu. Rata mortalității perinatale, dar și neonatale s-a redus cu 50 la sută, ceea ca a contribuit la reducerea deceselor infantile. Sînt niște rezultate foarte bune în domeniu pentru o țară aflată în curs în dezvoltare, cu resurse limitate, așa cum este Moldova. Totuși ne propunem să ajungem la indicatorii medii ai UE, unde media mortalității infantile este de 4,5 promile. La noi acest indicator este, în prezent, de 9 promile” , a spus Stratulat.

Doctorul a mărturisit că și-a înaintat dosarul pentru Premiul Național și în 2013, doar că atunci nu a fost ales de Comisia de specialitate. “În acest an, premiul și-a găsit în sfîrșit cîtșigătorul. Se pare că autoritățile au apreciat ce am realizat în acest sistem. Dar mai avem încă mult de lucru, trebuie să dăm o durabilitate acestui sistem”, a menționat Stratulat.

Menționăm că Petru Stratulat este doctor habilitat în medicină, profesor universitar și director al Institutului de Cercetare și Inovare din cadrul Centrului Mamei și Copilului din Chișinău. Totodată, acesta deține funcția de președinte al Comisiei de neonatologie a Ministerului Sănătății.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?