Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4014

Gazoductul Iași-Ungheni va fi dat în exploatare de Ziua Independenței Republicii Moldova

26 aug. 2014,, 12:47   Economie
3734 0
Foto: basarabia.md
Lansarea celui mai mare proiect de interconectare a sistemelor de transport a gazelor naturale dintre România și Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni va avea loc pe 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova. La eveniment vor participa prim-miniștrii Republicii Moldova și României, Iurie Leancă și Victor Ponta, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău și ai autorităţilor publice locale, relatează NOI.md.

Potrivit Serviciului de presă al Ministerului Economiei, construcţia conductei de gaz Iaşi-Ungheni a fost începută acum un an, costul total al proiectului constituind 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro constituie grant din partea UE.

Gazoductul, cu lungimea totală de 43,2 kilometri, are o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, dintre care, iniţial, din România va fi livrat un volum de pînă la 50 de milioane de metri cubi pe an. Inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni va asigura un nivel înalt de securitate energetică a Republicii Moldova şi a părţii de nord-est a României prin diversificarea surselor de livrare a gazelor naturale.

Gazoductul va fi gestionat pe teritoriul Republicii Moldova de întreprinderea de stat „Vestmoldtransgaz”, care va presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul ţării, iar pe partea română – de compania „Transgaz”.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia conductei Ungheni-Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi a gazoductului Oneşti-Leţcani cu staţia de comprimare a gazelor pe teritoriul României.

Gazoductul Iași-Ungheni a fost construit de consorţiul condus de societatea română „HABAU PPS Pipeline Systems” SRL.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?