X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Noul Ossama bin Laden

23 aug. 2014,, 00:55   Externe
6297 1
Foto: incomemagazine.ro
In ultimele trei-patru luni a aparut o noua grupare terorista, care a luat, practic, locul organizatiei Al-Qaida. Este vorba despre Statul islamic din Irak si Levant (SIIL). Iar liderul ei, Abu Bekir el Bagdadi este noul actor pe scena politica.

Fara indoiala, scrie intr-un comentariu pe aceasta tema publicatia turca Yeni Safak, toate asasinatele comise de SIIL raspund, intr-un fel sau altul, intereselor Occidentului si ale Israelului. Ceea ce nu inseamna ca acesti doi jucatori s-ar afla in spatele respectivei organizatii teroriste. Oricum ar fi foarte greu, daca nu chiar imposibil de demonstrat acest lucru, subliniaza autorul articolului, Cem Kucuk.

Pe de alta parte, el aminteste de informatiile care au circulat in ultimele timp, potrivit carora liderul SIIL s-a antrenat intens timp de doi ani sub conducerea Mossad si, de asemenea, a urmat cursuri de teologie si oratorie. Mai trebuie spus, de asemenea, ca SIIL nu lupta impotriva Israelului, de care, de fapt, chiar se teme.

In realitate, SIIL ameninta interesele Statelor Unite in Orientul Mijlociu. Washingtonul nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor SIIL in special in cazul Siriei. Iar acum, potrivit presei britanice, SUA au lansat o ampla operatiune de capturare a liderului SIIL. Pentru prinderea lui a CIA a creat un grup special. Abu Bekir al Bagdadi este cum urmarit de 100 de agenti.

Liderul SIIL a dobandit porecla de "omul invizibil", pentru ca nu lasa niciodata urme pe unde trece. In operatiunea lansata de CIA se folosesc avioane fara pilot, sunt accesate informatiile capturate de sateliti, au fost cooptati experti in diferite domenii.
Surse apropiate Pentagonului si serviciilor speciale sustin ca este cea mai ampla operatiune de lupta impotriva terorismului de la cea soldata cu asasinarea liderului Al-Qaida, Ossama bin Laden, in 2011. O actiune care beneficiaza si de sprijinul Marii Britanii, care si-a trimis deja oameni la Erbil, intr-o misiune secreta.

Cu alte cuvinte, Abu Bekir al Bagdadi este noul Ossama bin Laden. Daca va fi gasit, ramane de vazut. Un lucru este insa cert: jucatorii implicati au un obiectiv precis. De fapt, prin intermediul noii organizatii teroriste se incearca o remodelare a Orientului Mijlociu, estimeaza autorul articolului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?