Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Produsele turcești, așteptate pe piața din Rusia

22 aug. 2014,, 08:00   Externe
2829 0
Foto: ruvr.ru
Măsurile luate de Rusia ca răspuns la sancțiunile impuse de UE și SUA au fost catalogate de unii observatori drept o „lovitură asupra propriilor interese”. Mai mult, unele voci au spus că „sancțiunile vor lovi piața alimentară din Rusia”.

Cu toate acestea, o monitorizare realizată în primele săptămîni a arătat că nu s-au produs schimbări majore de pe piață. Potrivit experților ruși, în urma sancțiunilor ar putea suferi segmentul de retail, adică firmele specializate în vînzarea produselor de import, însă acestea sînt în minoritate.

În Rusia sînt foarte multe restaurante turcești. Mehmet Emin Iqbal Duerre, proprietarul restaurantului Horoșii god/Un an bun din Moscova a declarat, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, că afacerile sale nu au fost afectate de sancțiuni.

„Am făcut doar unele ajustări. De exemplu, am schimbat meniul. Măsură vizează numai produsele europene. Am găsit cu ușurință produse alternative pentru prepararea bucatelor europene, cum ar fi cele rusești sau cele importate din țările care nu au sprijinit sancțiunile occidentale. Restaurantul nostru este specializat în preparate din fructe de mare. Chiar și pînă la introducerea embargoului, fructele de mare erau din Kamciatka, deoarece sînt considerate mai de bună calitate și sînt comercializate la prețuri accesibile. În plus, numărul clienților a crescut semnificativ. Oamenii vin aici pentru a discuta despre politică și, în consecință, petrec mai mult timp decît de obicei”.

Guvernul Rusiei declară că restricțiile impuse vor avea efecte negative considerabile asupra fermierilor occidentali, în timp ce asupra Rusiei vor avea un efect minim. De asemenea, autoritățile spun că nu există un risc de peniurie de alimente. Conform estimărilor preliminare, restricțiile impuse de Rusia vor provoca Occidentului pierderi de peste de 15 miliarde de dolari. Aceasta este valoarea importurilor anuale de produse alimentare din țările UE, SUA, Canada, Australia și Japonia, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din totalul impotrurilor de alimente din străinătate.

Rusia, pe de o parte, speră că sancțiunile vor stimula creșterea producției interne, iar, pe de altă parte, a intensificat deja contactele cu partenerii săi tradiționali din țările din afara UE cu scopul de a găsi noi furnizori din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia.

Unul dintre partenerii tradiționali ai Rusiei este Turcia. Nu întîmplător o delegație impunătoare din Rusia a efectuat, săptămîna trecută, o vizită la Ankara. În timpul discuțiilor, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia a declarat că, începînd cu 15 septembrie 2014, mai mulți exportatori din Turcia vor avea acces pe piața produselor alimentare din Rusia.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?