X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Ucraina a redus considerabil exportul de energie electrică

22 aug. 2014,, 09:00   Economie
2645 0
Foto: sevnews.info
Ucraina, principalul furnizor de energie electrică în Republica Moldova, a redus în mod semnificativ livrarea acesteia.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la datele Serviciului Fiscal de Stat, citate de presa ucraineană, în ianuarie-iulie exporturile de electricitate în ţările UE şi Belarus, în termeni monetari, a scăzut cu 46% - pînă la $310,3 milioane de dolari.

Exportul în alte ţări, inclusiv Republica Moldova, a constituit $68,8 milioane, în timp ce în 2013, la începutul lunii august numai în Republica Moldova a fost livrată energie electrică ucraineană de $101,3 milioane.

Republica Moldova este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din Ucraina, după Ungaria, Belarus şi Polonia. Aceasta este livrată în Republica Moldova de compania ucraineană "DTEK Vostokenergo", care a semnat un contract anual corespunzător cu Gas Natural Fenosa – Moldova. Preţul la energie este de 6,8 cenţi SUA pentru 1 kW/h.

Moldova produce 20-25% din energia electrică consumată. Deficitul îl cumpără de la partenerul ucrainean şi de la CTE Cuciurgan, ce aparţine companiei "Inter RAO EES".

"DTEK Vostokenergo" face parte din grupul DTEK. Compania include trei centrale termice: Zuev, Kurahove şi Lugansk. Capacitatea instalată a centralelor "DTEK Vostokenergo" este de 4157 MW. Cea mai mare companie privată de energie din Ucraina este condusă de cunoscutul om de afaceri Rinat Ahmetov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?