Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

CNPF a propus măsuri pentru stimularea sectorului nebancar al pieței financiare (VIDEO)

11 aug. 2014,, 17:30   Economie
3912 0
Foto: noi.md
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a înaintat un șir de propuneri pentru stimularea dezvoltării sectorului nebancar al pieței financiare din contul oferirii unor facilități fiscale, relatează NOI.md. Vicepreședinții Consiliului de administrație al CNPF, Iurie Filip și Nina Dosca, au menționat în cadrul unei conferințe de presă că este vorba despre instrumentele fiscale pentru stimularea dezvoltării piețelor de capital, de asigurări, de microfinanțare și plasamente colective.

Potrivit lui Filip, s-a creat o părere că în Moldova piața de capital și cea investițională sînt dezvoltate slab și sînt puțin atractive, iar CNPF dorește spargă acest stereotip prin promovarea unor politici fiscale stimulatoare, însă pentru aceasta este importantă și susținerea altor instituții de stat.

Filip a subliniat că unul dintre cele mai dezvoltate segmente al pieței financiare nebancare este piața de asigurări, însă, în pofida creșterii înregistrate, structura acesteia nu este cea mai reușită, fiind dominată de asigurarea auto. În acest sens, CNPF propune să fie scutite de impozitul pe venit o parte a mijloacelor alocate pentru asigurarea vieții în mărime de un salariu mediu pe economie prognozat de Ministerul Economiei pentru anul următor, adică din suma impozitabilă să fie scoasă suma de 4225 de lei (circa 300 de dolari SUA). Potrivit lui Filip, această măsură va reprezenta un stimul serios pentru creșterea pieței asigurărilor vieții. În prezent, în Moldova 70% din piața asigurărilor revine asigurărilor auto, în timp ce în UE 60% din piața asigurărilor revine asigurării vieții.

O altă propunere înaintată de CNPF privind stimularea dezvoltării pieței financiare nebancare se referă la fondurile facultative de pensii, create pentru cetățeni ca să poată primi o pensie suplimentară la pensia de bază plătită de stat. Filip a menționat că Legea cu privire la fondurile de pensii facultative a fost votată de Parlament în prima lectură, iar în lectura a doua ar putea fi adoptată la toamnă. În prezent Codul fiscal prevede reținerea unei cote 15% din baza impozabilă a veniturilor cetățenilor, direcționate de ei spre fondurile de pensii facultative. Filip a menționat că CNPF propune să fie majorat acest prag pînă la 25% și ca această sumă să nu fie luată în calcul la plata contribuțiilor la fondul asigurărilor sociale și fondul asigurării în medicină. Potrivit lui Filip, o asemenea practică este alogică, deoarece cetățenii singuri își formează pensia facultativă, achitînd și contribuții la fondul social. Riscurile apar din partea statului, care, atunci cînd nu are suficiente mijloace, încearcă să le folosească în alte scopuri.

A treia propunere prezentată de CNPF se referă la stimularea activității pieței valorilor mobiliare. Potrivit Ninei Dosca, în prezent, acesta este cel mai dezvoltat segment al pieței de capital. Totodată, la efectuarea tranzacțiilor la Bursa de Valori a Moldovei brokerii sînt obligați să rețină de la cumpărător un impozit în mărime de 7% din suma tranzacției. Aceasta înseamnă că, indiferent de obținerea veniturilor și creșterea capitalului, se aplică impozitul respectiv. În afară de aceasta, există și impozitul pe veniturile de pe urma dividendelor. Conform Codului fiscal, există cîteva tipuri de asemenea impozit pentru persoanele fizice și juridice, în mărime de 6% și 15%, respectiv. Potrivit CNPF, în acest caz suma impozitelor se dublează. Persoanele fizice care obțin dividende achită impozite și persoanele juridice care plătesc dividende la fel achită impozitele. CNPF propune ca persoanele care efectuează tranzacții cu valorile mobiliare să fie scutite de plata impozitelor atît la dividende, cît în cadrul licitațiilor pentru stimularea emitenților. Dosca a menționat că în situația creată este mai ușor de investit în depozite bancare sau valori mobiliare de stat, deoarece veniturile de pe urma acestora nu sînt impozitate. Dosca a precizat că pentru dezvoltarea pieței valorilor mobiliare este trebuie scutite de impozite veniturile din dividende, ținînd cont de experiența altor țări, inclusiv România și Kazahstan.

Iurie Filip a menționat că CNPF propune aceste inițiative Ministerului Finanțelor deja de trei ani. În acest an propunerile au fost prezentate ministerului în luna iunie, atunci cînd a fost elaborat proiectul bugetului de stat. În premieră, propunerile au fost prezentate public, pînă atunci ele fiind doar subiect de discuții interramural. Potrivit lui Filip, pe de o parte, pe piață se atestă o stagnare, pe de altă parte – nu se întreprinde nimic pentru a schimba situația. Totodată, propunerile CNPF deocamdată nu sînt acceptate din cauza situației economice complicate din țară, în particular, la formarea bugetului. Principalul motiv invocat de Ministerul Finanțelor la blocarea inițiativelor CNPF este situația complicată la formarea bugetului. Ministerul Finanțelor consideră că acceptarea propunerilor CNPF privind oferirea unor facilități pentru stimularea investițiilor ar putea reduce acumulările la buget. Totodată, Filip a menționat că propunerile CNPF în mare parte nu se referă la veniturile curente, deoarece în țară nu există încă fonduri facultative de pensii, respectiv, nu există riscul ca bugetul să piardă anumite sume de bani.

„Ministerul Finanțelor este foarte categoric. Îi înțelegem, însă fără acest pas nu există posibilități pentru stimularea și diversificarea pieței de capital”, a menționat Iurie Filip.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?