Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Experții despre necesitatea anunțării situației de forță majoră din cauza embargoului impus de Rusia (VIDEO)

6 aug. 2014,, 17:30   Economie
4671 0
Foto: noi.md
„Din cauza embargoului impus de Rusia la producție alcoolică, la conservele din fructe și legume din Moldova s-a creat o situație extrem de complicată, însă nu ar fi corect de anunțat stare de forță majoră”, a declarat pentru NOI.md economistul și expertul în agricultură Viorel Chivriga.

În cadrul unei mese rotunde desfășurate recent, vinificatorii și viticultorii din Moldova au solicitat Guvernului să anunțe stare de forță majoră în legătură cu embargoul impus de Rusia.

Cu același apel s-au adresat și procesatorii de producție din fructe și legume.

„Aceiași bancheri care au acordat credite enorme agenților economici din acest domeniu vor fi în drept să întrebe Guvernul cum au fost calculate riscurile și consecințele de pe urma semnării acordurilor de asociere și liber schimb cu UE. Și de ce băncile comerciale trebuie să suporte pierderi din cauza greșelilor altora? În situația creată este necesar de identificat soluții pe termen lung. Este clar că embargoul impus de Rusia este o decizie politică, de aceea este stranie recenta declarație a președintelui Putin că nu este corect de amestecat politica cu economia. Declarația a fost făcută în contextul sancțiunilor economice impuse de UE și SUA din cauza situației din Ucraina. Iată cum arată standardele duble. Însă producătorilor noștri nu le este mai ușor de la asta și Guvernul trebuie să muncească intens pentru a găsi soluții”, a afirmat Chivriga.

Doctorul în economie, colaboratorul științific superior al Institutului de Cercetări Economice din cadrul Academiei de Științe a Moldovei, Mihail Poisic, a explicat că în limbaj juridic situația de forță majoră înseamnă un eveniment imprevizibil, extraordinar, cum ar fi războiul sau cataclismele naturale, din a căror cauză agentul economic nu și-a putut onora angajamentele. Decretarea situației de forță majoră ar proteja producătorii și procesatorii de penalitățile băncilor din cauza nerambursării la timp a creditelor și dobînzii, precum și de posibilitatea de a fi declarați insolvabili și vînzarea ulterioară a gajurilor acestora.

„În cazul dat nu există temei pentru a declara situație de forță majoră, deoarece Rusia a atenționat despre posibilele sancțiuni în cazul semnării de către Moldova a acordurilor de asociere și liber schimb cu UE. Conducătorii noștri de diverse ranguri în loc să negocieze activ cu funcționarii și politicienii ruși declarau ba că Rusia nu va impune sancțiuni, ba că Rusia nu mai este principalul nostru partener comercial. Acum ne-am pomenit cu mari probleme, care nu vor fi ultimele”, a conchis Poisic.





0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?