Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Ce urmări vor avea noile sancţiuni împotriva Rusiei?

30 iul. 2014,, 00:45   Externe
7464 4
Foto : ruvr.ru
Uniunea Europeană intenţionează să examineze un nou pachet de sancţiuni economice împotriva Rusiei. Deocamdată, ce-i drept, nu este clar în ce stadiu se află dezbaterile.

Unii membri ai UE au declarat deja că ar fi util să se convoace un nou summit la nivel de ambasadori.

Din al treilea pachet de sancţiuni anti-ruseşti deja s-a decis excluderea gazului şi a echipamentului din acest domeniu. Sancţiunile vizează interdicţii la anumite servicii financiare şi bancare, încheierea de noi contracte în sfera apărării şi vînzarea de tehnică cu destinaţie dublă. Însă UE a declarat deja că toate acestea nu vor fi aplicate la contractele încheiate deja.

La rîndul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei sunt absurde, iar în proces sunt implicate clar „anumite interese unilaterale”. Rusia s-a străduit mereu „să facă un singur lucru: să găsească un mijloc de a influenţa asupra situaţiei din Ucraina pentru ca să înceteze confruntarea militară şi să înceapă negocieri politice în deplină conformitate cu obligaţiile pe care şi le-au luat Rusia, SUA şi Ucraina, a spus Lavrov.

Sancţiunile dure împotriva Moscovei vor afecta, în primul rînd, economia Europei, consideră expertul Pavel Sviatenkov.

„Europa era pe punctul de a ieşi din starea de criză. Ei s-au străduit să se limiteze la sancţiuni minime. Poate că ei nici n-ar fi introdus sancţiuni dacă nu ar existat presiunea externă din partea SUA”.

Experţii din Comisia Europeană au calculat deja că din cauza sancţiunilor în forma propusă de SUA, Europa are de pierdut doar anul acesta 40 de miliarde de euro. În anul 2015, pierderile vor fi de 50 de miliarde de euro, adică aproximativ 0,5% din PIB-ul anual al întregii UE. Şi este vorba doar despre exportul în Rusia de producţie din domeniul militar şi tehnică cu destinaţie dublă. Dacă luăm în calcul întreg exportul şi răspunsul inevitabil al Moscovei, pierderile vor fi imense. Doar Germania are cu Rusia un schimb comercial de 80 de miliarde de euro pe an. De el depind în jur de 350 mii de locuri de muncă în Germania.

Tocmai de aceea mulţi experţi ruşi consideră că în spatele sancţiunilor se ascunde intenţia clară a SUA de a rupe legăturile dintre Rusia şi UE pentru a ocupa nişa economică şi politică a Moscovei în UE.

În prezent, Washingtonul provoacă în mod activ un nou război rece şi încearcă să oblige Europa să rupă relaţiile cu Moscova, este convins Leonid Savin, redactor-şef la revista Geopolitica.

„Rupînd relaţiile cu Rusia, Europa va fi obligată să colaboreze mai strîns cu Statele Unite ale Americii. De aceea, tentativa de a reface parteneriatul transatlantic, de a stabili un nou format de transatlantism sau euroatlantism în Europa reprezintă scopul numărul unul al SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?