Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Muravschi: Sînt mîndru că am votat pentru Constituția Republicii Moldova

29 iul. 2014,, 12:30   Politică
4975 1
Foto: europalibera.org
„Adoptînd acum 20 de ani prima Constituție a Republicii Moldova, noi am vrut să evităm epoca capitalismului și din feudalism să pășim imediat într-o societate cu democrație dezvoltată”, a declarat pentru NOI.md Alexandru Muravschi, fost deputat în Parlamentului Republicii Moldova, care și-a pus semnătura sub principalul document al țării noastre.

Interlocutorul a recunoscut că astăzi îl încearcă „sentimente controversate”. „Desigur, pentru mine este o sărbătoare, eu mă mîndresc că am votat pentru un document istoric. Îmi amintesc de începutul anilor '90 – totul fierbea, noi am trecut prin conflictul de pe Nistru, am evitat repetarea lui în Găgăuzia. O atmosferă de euforie și romantică. Noi adoptăm principalul document al tînărului stat, la baza căruia este constituția franceză. A fost minunat”.

În opinia ex-deputatului, Constituția adoptată trebuia să asigure protecția drepturilor și libertăților pentru cetățenii țării și, în general, ea a trecut testul timpului.

„Mai ales că noi, neavînd experiență, nu am putut presupune că vreodată va fi modificată procedura de alegere a președintelui, fapt ce avea să creeze mai tîrziu o problemă serioasă. Nu ne-am gîndit atunci nici la faptul ca, odată cu oferirea independenței depline Curții Constituționale să-i creăm un organ de contrapunere. Și astăzi noi avem șase judecători angajați, printre care sînt și deținători ai cetățeniei altui stat, ce adoptă decizii absolut nefondate juridic în favoarea anumitor forțe politice”, a menționat fostul politician.

„Eu am în vedere nu doar componența actualei curți. În 1997, judecătorii de atunci au emis verdictul matematic istoric, că 51 încă nu e mai mult de 50, dar numai 52 e mai mult. Și această decizie absurdă a funcționat în următorii 10 ani”, a amintit deputatul.

„Însă, cum se zice, nu poți arunca cuvintele din cîntec, iar avîntul nostru patriotic de a instala la căruță un motor de rachetă s-a soldat cu eșec. Însă nu acest fapt este cel mai regretabil – totul se poate schimba. Eu nu am auzit astăzi ca principalul garant al Constituției să fi adresat felicitări poporului său în legătură cu cei 20 de ani de la adoptarea legii supreme a țării”, a conchis Muravschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?