X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

„Moldova Fruct” poartă negocieri cu Kievul şi Bucureştiul

28 iul. 2014,, 14:30   Societate
2966 0
Foto: noi.md
Reprezentanţii Asociaţiei „Moldova Fruct” au plecat luni la Kiev pentru a purta negocieri în privinţa livrărilor de mere moldoveneşti în marile reţele comerciale din Ucraina.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a comunicat agenţiei "Infotag" că o altă delegaţie va desfăşura joi, 31 iulie, o întrevedere în România cu potenţiali cumpărători de mere moldoveneşti, atît pentru consum curent, cît şi pentru prelucrare.

"În paralel, elaborăm un regulament special de procurare a 5 mii de mere din banii alocaţi pentru procurarea fructelor pentru şcoli şi armată. Desigur, este greu, dar vom lucra în regim sporit. Cele mai importante acum sînt compensațiile pe care trebuie să le obţinem pentru producătorii de fructe pentru fiecare kilogram de mere sau prune vîndut ", a explicat Slusari.

El a spus că compensaţiile sînt "sarcina numărul unu", menţionînd că "trebuie de luptat pentru veniturile fiecărui fermier, pentru a-i ajuta să supravieţuiască toamna".

"Acum trecem prin cel mai dificil moment pentru agricultori din ultimii opt ani. Toţi conştientizează că decizia Rusiei de sistare a importului de fructe şi legume este una politică. Şi acum politica agricolă incorectă din ultimii zece ani loveşte dureros în agricultori, nu în cei ce au desfăşurat-o", a spus el.

Vorbind despre posibilitatea de a exporta merele moldoveneşti în Ucraina, Alexandru Slusari a spus că piaţa ucraineană nu poate înlocui pe deplin piaţa rusească.

"Ucraina nu se asigură complet cu mere şi importă anual circa 300 de mii de tone, preponderent din Polonia. Se importă în general pentru consumatorii din zona de centru şi est, dar în anul curent, în zona de vest a Ucrainei multe livezi au îngheţat. De aceea există şanse de a exporta în Ucraina măcar 30 de mii de tone", a spus Slusari.

Preşedintele uniunii „UniAgroProtect” a atras atenţia la faptul că anterior vameşii din Ucraina neoficial majorau taxele, însă acum există o înţelegere la nivel de guverne privind lichidarea acestei probleme.

"Dacă această iniţiativă se va încununa cu succes, vom putea susţine aproximativ 100 de fermieri. Cu toate că, desigur, piaţa românească este foarte promiţătoare pentru mere. Iar în Ucraina ar fi mai bine să exportăm piersici şi struguri", a conchis Alexandru Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?