X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Dughin: Astăzi noi ne aflăm într-o „zonă de barbari”

26 iul. 2014,, 13:00   Societate
5824 10
Foto: noi.md
Fondatorul Universităţii Populare Iurie Roşca a prezentat vineri, 25 iulie, traducerea în limba moldovenească cărţii filosofului rus, politologului, sociologului, Alexandr Dughin „Teoria lumii multipolare”, transmite Noi.md. El a menţionat că a fost ajutat de juristul Ghenadie Vaculovschi. Volumul a fost editat, de asemenea, şi în limba rusă.

Potrivit lui Iurie Roşca, el colaborează cu Alexandr Dughin timp de un an, iar aceasta este deja a doua carte a autorului scrisă în această perioadă. În prefaţa ediţiei el scrie că „actialitatea acestei lucrări pentru noi este cu totul deosebită şi cu cît mai repede aceasta va ajunge în mediul universitar şi cel politic, cu atît mai mare va fi probabilitatea apariţiei unei noi abordări a problemelor geopolitice”.

Participanţii la prezentare au fost salutaţi de însuşi Alexandr Dughin – prin Skype. El a menţionat că astăzi, despre problema lumii multipolare, căreia este dedicată cartea lui, vorbesc toţi. Totuşi, apare întrebarea: ce este multipolaritatea şi cum interacţionează ea cu alte terorii, ce stabilesc tipurile orîndurii mondiale?

în lucrare este descris sistemul din viitor care va veni în schimbul actualei lumi unipolare. Va fi un nou raport de forţe, care necesită, în opinia filosofului rus, o nouă ordine, deoarece multipolaritatea presupune un dialog între civilizaţii, care este cel mai important lucru.

Astăzi, în opinia lui Dughin, noi trăim într-o lume unipolară, iar noi nemijlocit – ruşii şi moldovenii – „într-o zonă de barbari”, „a necivilizaţiei”.

Alexandr Dughin a explicat că acum noi vedem lumea prin prisma percepţiei civilizaţiei nord-americane despre ordinea mondială, ce se consideră un univers unic şi universal: în centru – civilizaţia, iar în jurul ei – „cercul barbarilor”, iar mai departe – cel al sălbaticilor.

În opinia lui, trebuie să recunoaştem că civilizaţia nord-atlantică nu este singura, dar una dintre civilizaţii. Lumea trebuie percepută prin dialog, în care ficare civilizaţie reiese din propriul set de percepţii despre această lume.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?