Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Prăbuşirea avionului malaiezian Boeing: Opinia unui expert italian

26 iul. 2014,, 00:25   Externe
9193 7
Foto : romanian.ruvr.ru
Tragedia avionului Boeing 777, aparţinînd Malaysian Airlines, care s-a prăbuşit în Ucraina de Est, a produs un val de speculaţii politice.

Circumstanţele catastrofei aviatice urmează să fie stabilite, însă răsună deja acuzaţii de peste tot. Există numeroase întrebări, principala este: cum s-a întîmplat că spaţiul aerian în zona acţiunilor militare nu a fost închis pentru zborurile civile?

Vom încerca să analizăm situaţia cu ajutorul redactorului şef de la revista Analiză şi apărare, Gianandrea Gaiani.

Vocea Rusiei: Cum puteţi comenta faptul că imediat după catastrofă, fără nici un fel de dovezi, mass-media occidentale, inclusiv cele italiene, au acuzat Rusia de cele întîmplate?

Gianandrea Gaiani: Acuzaţiile la adresa Rusiei şi ale forţelor de autoapărare au răsunat nu atît din partea mass-media, cît din partea Kievului şi Statelor Unite. John Kerry a declarat imediat că Rusia poartă întreaga vină, cum că ea furnizează arme forţelor de autoapărare. UE a sprijinit aceste acuzaţii, cu toate că nu există nici un fel de dovezi. Forţele de autoapărare au doborît circa 20 de elicoptere ale armatei ucrainene, însă acest lucru a fost făcut cu ajutorul armelor portabile, destinate distrugerii ţintelor la mică înălţime, cu raza de acţiune de 3.4 kilometri. Potrivit unor informaţii, ei au doborît un avion de transport An care zbura la înălţimea de 6.500 de metri. La sfîrşitul lunii iunie, separatiştii au afirmat că au capturat o baterie de rachete SA-11, adică Buk, însă noi ştim că acel sistem nu este funcţional.

Din păcate, în lipsa unor probe, poziţia Occidentului este dictată de politică: Rusia este un inamic şi americanii reiterează zilnic acest lucru. Din păcate, noi, europenii, ascultăm în continuare propaganda americană şi refuzăm să răspundem la întrebarea principală: conflictul cu Moscova este în interesul nostru?

Vocea Rusiei: În opinia dumneavoastră, este normal faptul că spaţiul aerian nu a fost închis în zona acţiunilor militare? Este un lucru obişnuit şi în alte părţi ale lumii?

Gianandrea Gaiani:Este anormal şi incorect. În prezent, războaiele nu sunt anunţate şi deseori ele sunt purtate de trupe neregulate. Avioanele civile continuă să zboare deasupra Irakului, Siriei. Ceea ce mă surprinde în cazul Ucrainei este că aviaţia a participat la acţiunile militare de la bun început, forţele de autoapărare au doborît multe avioane şi elicoptere ale trupelor guvernamentale cu ajutorul armelor portabile. Kievul a fost cel care în urmă cu cîteva săptămîni a desfăşurat baterii de rachete Buk în apropiere de linia frontului în zona Doneţkului. Pentru ce a fost făcut acest lucru? Poate pentru a combate invazia ilegală a avioanelor din Rusia, după cum afirmă autorităţile ucrainene. Chiar dacă în această zonă Kievul intenţiona să ducă lupte aeriene, atunci nu este clar, de ce autorităţile ucrainene nu au închis complet spaţiul aerian.

Există multe întrebări, printre care, de ce Eurocontrol a închis spaţiul aerian în Ucraina de Est pentru avioane civile abia a doua zi după tragedia avionului malaiezian Boeing?

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?