Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Burla: În jurul Transnistriei se creează mituri

25 iul. 2014,, 15:15   Societate
3461 7
Foto: ru.euronews.com
Preşedintele Sovietului Suprem (SS) al autoproclamatei RMN, Mihail Burla, pledează pentru identificarea compromisurilor şi respectarea intereselor părţilor în procesul de negocieri. Potrivit agenţiei "Infotag", Burla și-a exprimat această pledoarie joi, la o întrevedere cu jurnaliştii.

"Fiind în conflict, este imposibil de rezolvat vreun subiect şi experienţa negocierilor purtate de Transnistria şi Moldova pe parcursul ultimilor 20 de ani sînt confirmarea acestui fapt. La rezolvarea problemelor importante este imperios să fie luate în calcul interesele tuturor, iar condiţia principală este pacea", a spus Burla.

Potrivit lui, rolul Uniunii Europene (UE) în procesul de negocieri putea fi unul mai important.

"Să pornim de la ideea că UE are statut de observator în procesul de negocieri dintre Moldova şi Transnistria. Tot UE, de regulă, este gazda dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol. Şi al treilea factor – comerţul extern al Transnistriei cu UE. Deocamdată sîntem în situaţia în care declarăm fidelitate şi orientare spre Est, iar comercializăm mai mult în Vest", a spus el.

Președintele Parlamentului Transnistriei a amintit că în UE întreprinderile din regiune exportă un volum considerabil de produse – ciment, metal, ţesături din bumbac, încălţăminte, haine.

"Piaţa europeană, suprasaturată şi pretenţioasă, şi consumatorii săi contribuie la faptul ca producătorii să sporească în permanenţă calitatea şi designul produselor fabricate, să modernizeze producţia, pentru că doar astfel pot concura în Europa", a spus Burla.

El a spus că după semnarea de către Moldova a Acordului de liber schimb cu UE situaţia producătorilor transnistreni se va agrava. „Va fi tot mai greu să pătrundem pe piaţa UE din cauza cotelor stabilite de UE, precum şi de standardele dure aplicate în aceste ţări”, a prognozat Burla..

"Anume din acest considerent pentru noi este important să dezvoltăm comerţul cu ţările din Uniunea Economică Eurasiatică, cu mai mult curaj să asimilăm pieţele lor de desfacere, să găsim nişa noastră", a menţionat președintele SS.

El consideră o greşeală evidentă faptul că despre Transnistria se răspîndeşte informaţie negativă, incorectă, în jurul republicii se creează mituri.

"Avem un minus enorm – nu ne poziţionăm îndeajuns în spaţiul mediatic internaţional. Despre noi se scrie şi se vorbeşte puţin în alte ţări, puţine se ştiu despre noi", a spus Burla, subliniind că este necesară formarea unei imagini pozitive a Transnistriei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?