Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Muhametşin: Ruşii sînt reprezentaţi insuficient în organele de stat ale Moldovei

21 iul. 2014,, 09:45   Societate
4941 11
Foto: noi.md
Minorităţile naţionale, în special ruşii, sînt reprezentaţi insuficient în organele de stat, fapt ce contravine legislaţiei privind minorităţile naţionale. O astfel de opinie a exprimat pentru portalul enews.md ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în Republica Moldova, Farid Muhametşin.

Potrivit agenţiei "Infotag", ambasadorul consideră că acest fapt contravine legislaţiei Republicii Moldova privind minorităţile naţionale, conform căreia ei au dreptul să fie proporţional reprezentanţi în organele de stat, în judecătorii, poliţie, armată.

"Autorităţile Republicii Moldova din domeniul politicii de personal, potrivit observaţiilor noastre, nu respectă acest principiu. Este remarcabil faptul că în diferiţi ani prim-miniştri, miniştri, ambasadori au fost numiţi ucraineni, găgăuzi, bulgari, iar ruşi niciodată nu au fost desemnaţi pentru aceste posturi. Reprezentanţi ruşi practic nu au mai rămas în judecătorii, procuratură, poliţie", a spus Muhametşin.

Diplomatul a amintit că în Rezoluţia Comitetului de miniştri al Consiliului Europei cu privire la realizarea în Moldova a Convenţiei cadru privind protejarea minorităţilor naţionale, adoptată pe 5 mai 2010, se menţionează participarea insuficientă a minorităţilor naţionale la gestionarea treburilor statului. Documentul recomandă adoptarea măsurilor eficiente pentru sporirea nivelului de implicare a reprezentanţilor minorităţilor naţionale în conducerea statului.

Muhametşin a constatat că astăzi ruşii care locuiesc în Republica Moldova învaţă să trăiască în stare de diasporă.

"În această situaţie ca niciodată este importantă consolidarea tuturor organizaţiilor neguvernamentale ale conaţionalilor, neadmiterea confruntărilor. Este necesară interacţiunea strînsă cu alte comunităţi naţionale pentru rezolvarea sarcinilor noastre comune, în primul rînd, păstrarea limbii ruse, sistemului de învăţămînt. De asemenea, trebuie să cooperăm cu autorităţile, să participăm activ la evenimentele organizate de stat, menite să susţină pacea interetnică în ţară", a conchis ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farid Muhametşin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?