Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentul a introdus pedeapsă pentru răspîndirea substanţelor toxice şi cu efecte puternice

18 iul. 2014,, 15:46   Societate
7933 0
Foto: gov.md
Parlamentul a introdus pedeapsă pentru producerea, prepararea, experimentarea, extragerea, prelucrarea, transformarea, procurarea, păstrarea, expedierea, transportarea ilegală a substanţelor cu efecte puternice sau toxice pe teritoriul Moldovei. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat vineri, în prima lectură, relatează agenţia "Infotag".

Potrivit documentului, în categoria substanţelor cu efecte puternice sînt incluse substanţele care aparţin claselor farmacologice ale agenţilor de dopaj şi sînt incluse în Lista interzisă a Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), dar care nu intră în categoria substanţelor narcotice, psihotrope sau analoagelor lor. Prin substanţe toxice se înţeleg acele substanţe care au în compoziţie un toxic, care este dăunător mediului înconjurător sau organismului viu, lista cărora este stabilită de guvern.

Astfel, Parlamentul a introdus în Codul penal două articole noi, ce prevăd pedeapsă pentru comercializarea ilegală a substanţelor toxice sau cu efect puternic cu înstrăinare şi fără înstrăinare.

În primul caz, pentru comercializare nu în scopuri de înstrăinare, contravenientul riscă amendă în sumă de pînă la 14 mii de lei sau pedeapsă cu închisoarea pe un termen de pînă la doi ani. În cazul persoanelor juridice amenda constituie 80-120 mii de lei cu posibilitatea de lichidare a persoanei juridice.

Al doilea articol, privind comercializarea ilegală cu scop de înstrăinare prevede pedeapsă cu închisoarea pe un termen de pînă la şase ani, iar persoana juridică riscă o amendă în sumă de pînă la 140 de mii de lei cu posibilitatea de lichidare a persoanei juridice.

În cazul adoptării documentului în lectură finală Guvernul se obligă în decurs de trei luni să aprobe şi să publice lista de substanţe interzise, prevăzute de Agenţia Mondială Antidoping.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?