Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Zbîrnea intenționează să ridice nivelul expozițiilor de artă

9 iul. 2014,, 19:00   Societate
4650 1
Foto: 15minute.md
Cunoscutul pictor moldovean Tudor Zbîrnea intenționează să ridice nivelul calităţii expozițiilor Muzeului Național de Artă al Moldovei, al cărei director general este, informează NOI.md.

"Creaţia este un organism viu, şi nu doar un depozit al valorilor culturale, de aceea, ea trebuie să evolueze în mod constant", a menţionat Tudor Zbîrnea.

În prezent muzeul găzduiește expoziția „Pictura Româneasca din secolul al XX-lea” (arta românească a secolului 20), care se va desfășura pînă la 12 iulie. Au fost expuse 45 de lucrări semnate de 25 de artiști, printre care ale marilor maeştri ai picturii românești, cît şi ale celor mai puţin cunoscuţi publicul larg. Alături de aceste lucrări au fost expuse şi cele ale pictorilor contemporani.

Semnificația istorică și culturală a muzeului obligă ca asupra reconstrucției acestuia să se revină într-un mod special, dar şi asupra atmosferei din muzeu, şi mai ales a patrimoniului cultural, "care nu ar trebui doar să fie păstrat pentru urmaşi, ci şi înmulțit", potrivit lui Tudor Zbîrnea.

Începîndu-şi în 2002 activitatea în calitate de director al muzeului, Tudor Zbîrnea a trebuit să țină cont mereu de toate domeniile, începînd de la documentaţia simplă, reconstrucția prelungită şi terminînd cu îmbunăţirea condiţiilor de depozitare a patrimoniului cultural în muzeu.

Tudor Zbîrnea este laureat al numeroase premii pentru realizările sale din domeniul artelor. Pînzele pictorului din Moldova se păstrează în colecții publice și private din multe țări europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?