Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Cît timp acordă moldovenii lecturii – studiu

28 iun. 2014,, 12:00   Societate
3762 0
Foto: one.ro
Moldovenii alocă în medie cîte 17 minute pe zi pentru diverse forme de lectură, ceea ce e mai puțin în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, unde în medie se alocă circa 25 de minute. Este concluzia unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, transmite NOI.md.

Potrivit studiului, în Moldova, cea mai populară formă de lectură este informarea prin intermediul calculatorului (căreia se acordă în medie circa 10 minute pe zi), în timp ce pentru cititul cărţilor tipărite se alocă de două ori mai puţin (în medie 4 minute pe zi).

La capitolul timpului acordat lecturii cărților, Moldova este codașă în clasament, alături de Spania, Italia și Slovenia, ai căror locuitori acordă la fel cîte patru minute pe zi acestui tip de lectură. În schimb cel mai mult timp pentru citirea cărților îl acordă cetățenii Estoniei, Suediei și Letoniei – cîte 14 minute pe zi.

Studiul mai arată că populația din orașe acordă aproape de două ori mai mult timp pentru lectură – 23 de minute, comparativ cu cea de la sate – 12 minute. Totodată, se observă o divizare vizibilă între formele de lectură specifice generaţiilor tinere și celor mai în vîrstă. Astfel, în timp ce populaţia de pînă la 34 de ani citește preponderent online și alocă relativ puţin timp citirii cărţilor, persoanele cu vîrsta mai mare de 35 de ani preferă formele principale de lectură cum sînt cărţile și publicaţiile periodice.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?