X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

BERD va acorda 46 milioane de euro pentru proiectele de eficienţă energetică din Moldova

25 iun. 2014,, 17:34   Economie
3990 0
Foto: prime.md
Banca Europeană pentru Reconstrucţia şi Dezvoltare (BERD) va acorda pentru proiectele de eficienţă energetică din Moldova 46 mil. de euro, a spus reprezentanta BERD în Republica Moldova, Julia Otto, care a avut, miercuri, o întrevedere cu jurnaliştii, în cadrul Săptămînii Europene a Energiei Durabile (EUSEW), care are loc în Moldova.

Potrivit corespondentului "Infotag", de la faţa locului, bancherul a atras atenţia asupra faptului că BERD a reuşit să atragă la realizarea proiectelor în cadrul programelor MoSEFF (persoane juridice) şi MoREEFF (persoane fizice) organizaţii donatoare, precum şi guverne ale ţărilor europene.

"Datorită participării lor, finanţarea proiectelor de eficienţă energetică, în cadrul programului MoSEFF, a fost majorată pînă la 8 mil. de euro", a menţionat Julia Otto.

Ea a spus că activitatea băncii în privinţa sporirii eficienţei energetice în Moldova poate fi împărţită în patru direcţii.

În calitate de primă direcţie Julia Otto a numit finanţarea directă de la BERD a proiectelor de modernizare a drumurilor, utilajului şi tehnologiilor, ce permit economisirea energiei şi reducerea cheltuielilor.

"Realizăm la Chişinău un proiect de reabilitare a drumurilor, ce include montarea unui sistem nou de iluminare a străzilor, de economisire a energiei", a spus ea, menţionînd şi proiectul de finanţare directă de către bancă a "Apă-Canal".

A doua direcţie sînt programele MoSEFF şi MoREEFF, finanţarea acestora are loc prin intermediul băncilor-partenere din Moldova.

A treia direcţie, de rezultatele căreia BERD este foarte mulţumită, este programul BAS, în cadrul căruia nu este vorba de finanţare, ci de acordare a consultaţiilor profesionale participanţilor.

"Din momentul lansării în 2009, programul are peste 70 de consultanţi experimentaţi în privinţa subiectelor ce ţin de eficienţa energetică. Acest program al BERD a contribuit la formarea în termeni scurţi a segmentului pieţei serviciilor de consultanţă", a spus Otto.

Şefa reprezentanţei BERD a menţionat că la finanţarea persoanelor fizice în cadrul programului MoREEFF participanţii acestuia, în primul rînd băncile, s-au ciocnit de probleme legislative, în particular, cu Legea cu privire la locuinţe învechită, care complică procedura de finanţare.

Julia Otto a spus că banca are experienţă vastă în acest plan în lucrul cu Cehia şi Slovacia, iar acum experţii din aceste ţări sînt dispuşi să acorde Ministerului Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale din RM ajutor la elaborarea actelor normative de eficienţă energetică a caselor de locuit şi clădirilor, precum şi a noii Legi cu privire la locuinţe.

Vorbind despre cooperarea BERD cu băncile moldoveneşti, Julia Otto s-a oprit asupra problemei transparenţei acţionarilor acestora, apărută imediat după soluţionarea crizei politice din RM, în mai 2013.

Ea a indicat faptul că organele de supraveghere din Moldova, ca şi institutele financiare externe nu ştiu cine sînt acţionarii reali ai unor bănci, care deţin 30% şi mai mult din acţiuni. Şefa reprezentanţei BERD în RM a spus că din cauza acestui fapt banca a sistat funcţionarea liniilor de creditare ale unor bănci, comunicînd că acţiuni similare au întreprins şi partenerii BERD, printre care şi compania IFC.

Fiind întrebată de corespondentul "Infotag", cît va dura o astfel de atitudine a BERD faţă de unele bănci din Moldova, Julia Otto a spus că aceasta nu este problema BERD, nu este problema echipei de conducere a băncii, ci problema acţionarilor "care trebuie să se prezinte la BNM pentru a depune documentele şi datele necesare despre sine".

La moment BERD cooperează activ doar cu băncile, conducerea cărora este considerată "transparentă". În legătură cu aceasta BERD intenţionează să coopereze mai activ cu companii financiare şi de leasing, pentru a avea posibilitatea să finanţeze activ sectorul particular al economiei moldoveneşti.

BERD este acţionar a două bănci moldoveneşti: Victoriabank şi Mobiasbаncă - Groupe Societe Generale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?