X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cine din sportivi va primi finanțare suplimentară

13 mar. 16:17   Sport
1444 0

Sportivii moldoveni vor avea finanțare suplimentară pentru a se pregăti de Jocurile Olimpice de iarnă din anul 2026. Comitetul Internațional Olimpic va oferi burse în valoare de 1500 de dolari pînă la startul Jocurilor Olimpice de la Milano și Cortina d'Ampezzo.

De această sumă vor beneficia 5 sportivi selectați de către Comitetul Național Olimpic și Sportiv din țara noastră, transmite Moldova1.

Este vorba de biatloniștii Alina Stremous, Mihail Usov, Pavel Magazeev, Aliona Makarov și Iulian Luchin, care evoluează în proba de schi fond. Contractele au fost deja semnate la sediul CNOS.

"Nu este atît de mare suma dacă să raportăm la cele de nivel mondial, însă, cu siguranță, banii vor fi de folos în momentele mai speciale, pot fi acoperite unele cheltuieli. De exemplu, între cantonamente, cînd trebuie de deplasat de urgență dintr-un loc în altul, iar Federația nu reușește să transfere bani, atunci - iată - o parte din bursă poate fi decisivă în astfel de momente.", a menționat biatlonistul Mihail Usov


"Rezultatul crește constant, iar asta e bine. Bursa, de asemeni, mă va ajuta la creșterea rezultatului. Voi avea mai multe oportunități care o să mă ajute să cresc.", a declarat schiorul Iulian Luchin

"Biatlonul este un gen de sport costisitor, iar această bursă este un sprijin binevenit. E un imbold pentru noile noastre performanțe. Este o sumă suficientă pentru a munci prolific spre realizarea obiectivelor. Acest suport va contribui și la consolidarea întregii echipei naționale.", a afirmat biatlonista Aliona Makarov

Bursele sînt oferite pentru sportivii moldoveni de Comitetul Internațional Olimpic prin programul Solidaritatea Olimpică. Beneficiarii bursei vor putea folosi banii în vederea pregătirii pentru Olimpiadă, însă trebuie să respecte și anumite condiții.

"În primul rînd de a fi de acord cu prevederile Cartei Olimpice, ceea ce înseamnă Codul Anti-doping, Codul de Integritate și cel de etică. În al doilea rînd, au obligațiunea de a se antrena și a se califica la Jocurile Olimpice. Prin urmare, cînd sportivul sau sportiva nu mai are șanse de calificare la Olimpiadă, din acel moment nu mai beneficiază de bursa olimpică.", a dezvăluit Cristina Vasilianov, secretar general al CNOS

Jocurile Olimpice de iarnă se vor desfășura în luna februarie a anului 2026. Ceremonia de deschidere va avea loc pe celebrul "Stadio San Siro" din Milano, iar cea de închidere pe "Verona Arena". Competițiile de biatlon se vor desfășura în stațiunea Antholz-Anterselva.

La ediția precedentă a Jocurilor Olimpice de iarnă, cea de la Beijing, Republica Moldova a fost reprezentată de 5 sportivi, dintre care 4 au participat în probele de biatlon, iar unul - în cele de sanie.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?