Eurovision stiri: 517
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Deprecierea leului faţă de euro nu reprezintă un semnal benefic pentru economie

20 iun. 2014,, 12:29   Economie
5065 2
Foto: noi.md
"Deprecierea leului faţă de euro peste limita de 19 lei/euro nu reprezintă un semnal benefic pentru economia Republicii Moldova", consideră directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert Grup, Adrian Lupuşor.

Solicitat de reporterul "Infotag" să facă un comentariu în legătură cu stabilirea de către Banca Naţională a Moldovei a unui curs de 19,03 lei/euro pentru vineri, 20 iunie, expertul a menţionat că "deprecierea leului denotă dezechilibre majore în economie, observate în deficitul balanţei de plăţi".

"Acest lucru este cauzat de nivelul scăzut de competitivitate a economiei şi dependenţa masivă de importuri. Toate acestea fac presiuni asupra stabilităţii monedei naţionale. În acelaşi timp, există şi alţi factori conjuncturali care au apărut în ultima perioadă, principalii factori fiind incertitudinea legată de apropierea alegerilor parlamentare şi situaţia politică nu foarte stabilă din ţară care afectează încrederea în moneda naţională", a spus Lupuşor.

Expertul economic al IDIS "Viitorul", Ion Tornea, a relatat pentru "Infotag" că deprecierea leului este determinată, în special, de deficitul de valută, precizînd că însăşi BNM a recunoscut că "cererea de valută depăşeşte oferta".

"La rîndul său deficitul de valută este determinat de reducerea exportului. Datele din acest an arată că exporturile s-au redus comparativ cu anul trecut. De asemenea, o altă sursă de valută - remitenţele, tot sînt în scădere", a spus expertul.

Potrivit lui, BNM nu vrea să intervină pentru a aprecia leul, deoarece "un leu mai slab este mai favorabil economiei".

"PIB-ul a crescut în primul trimestru datorită diferenţelor de curs. Respectiv, Banca Naţională consideră că nu are motive să intervină. Mai mult, deocamdată devalorizarea leului nu a provocat o inflaţie peste ţinta stabilită de BNM. Atît timp cît inflaţia nu va depăşi 5%, BNM nu va interveni", a spus Tornea.

În ceea ce priveşte pragul psihologic de 19 lei pentru un euro, expertul a ţinut să menţioneze că acest lucru ţine de obişnuinţă.

"Am trecut anterior şi pragul psihologic de 18, 17, 16 lei/euro şi oamenii s-au obişnuit. Important este care sînt obiectivele stabilite de Guvern şi BNM", a spus sursa citată.

Cursul oficial stabilit de BNM pentru leul moldovenesc în raport cu euro pentru data de 20 iunie a depăşit "pragul psihologic" de 19 lei. Acesta este cel mai mic curs al leului din momentul punerii în circulaţie a valutei europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?