X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Victor Spasski: Moldova riscă să plece de pe piața eurasiatică, dar să nu ajungă pînă la cea europeană (VIDEO)

17 iun. 2014,, 11:12   Economie
5901 6
Foto: noi.md
„Antreprenorii din Moldova s-ar putea confrunta cu anumite riscuri după 1 ianuarie 2015, cînd vor fi schimbate regulile referitoare la cele patru libertăți principale care funcționează acum în cadrul CSI: libertatea de circulație a mărfurilor, serviciilor, investițiilor și forței de muncă. De la anul, aceste principii vor fi valabile doar în cazul membrilor Uniunii Eurasiatice, recent create”. Declarația a fost făcută pentru NOI.md de șeful Departamentului dezvoltării integrării din cadrul Comisiei Economice Eurasiatice, Victor Spasski, în cadrul conferinței internaționale „Republica Moldova și perspectivele ei de integrare: Uniunea Vamală sau Uniunea Europeană, care se desfășoară în Chișinău la inițiativa Partidului Socialiștilor.

Interlocutorul a precizat că acum constructorii din Armenia, care a solicitat să adere la Uniunea creată de Rusia, Belarus și Kazahstan, vor beneficia pe teritoriul Rusiei de aceleași drepturi ca cetățenii ruși: servicii medicale, grădinițe de copii și alte beneficii sociale, recunoașterea diplomelor de studii etc., de care nu vor avea parte cetățenii moldoveni.

Potrivit lui Spasski, Armenia are divinuri, vinuri, fructe și legume care acum vor deveni produse naționale ale Uniunii Eurasiatice, de aceea vor beneficia de avantaje la circulație. „Acest lucru este valabil și pentru politica investițională. Un investitor serios mai degrabă va investi în dezvoltarea unui sector din Armenia, unde funcționează reguli comune de joc, în timp ce în Moldova condițiile de activitate sînt imprevizibile, iar regulile sînt dictate de Bruxelles. Iar standardele europene diferă mult de cele care sînt acum în Moldova și Uniunea Eurasiatică”, a subliniat expertul.

„Nu prea am auzit ca Guvernul Moldovei să estimeze consecințele și cheltuielile legate de aducerea producției moldovenești la standarde europene, or, e vorba de bani mulți și în scurt timp toate aceste nu pot fi realizate. Guvernul Azarov anterior a calculat că pentru aceste activități Ucraina va avea nevoie de 160 de miliarde de euro, de aceea ucrainenii s-au răzgîndit să se grăbească cu semnarea documentelor de asociere. În niciun caz nu încerc să conving locuitorii Moldovei să nu semneze documentele cu UE. Amintesc doar un lucru elementar: să nu se întîmple așa că Moldova va pleca de pe piața eurasiatică, dar nu va ajunge pînă la cea europeană”, a conchis Spasski.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?