X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Putin a sosit la Astana pentru semnarea Tratatului privind Uniunea Eurasiatică

29 mai. 2014,, 10:58   Externe
5131 0
Foto : ria.ru
Președintele rus, Vladimir Putin, a sosit joi dimineață la Astana (Kazahstan) la sesiunea Consiliului suprem economic eurasiatic - organismul principal al Uniunii vamale și Spațiului economic unic între Rusia, Belarus și Kazahstan - unde urmează să fie semnat Tratatul privind crearea Uniunii Euroasiatice de către cele trei state, relatează agențiile de presă RIA Novosti și ITAR-TASS.

Acest proiect ar trebui să restabilească influența Moscovei printre foștii săi aliați sovietici, comentează în acest context agenția de presă France Presse.

În afară de Vladimir Putin, care deja a emis un ordin privind semnarea acestui document, pe textul Tratatului își vor pune semnătura președinții belarus Aleksandr Lukașenko și kazah Nursultan Nazarbaev.

Această Uniune, ce va fi lansată la 1 ianuarie 2015, ar trebui să favorizeze integrarea mai strînsă a celor trei țări deja unite din 2010 în cadrul Uniunii vamale, structură strict vamală între foștii parteneri din URSS.

'Trei state se angajează să garanteze libera circulație a produselor, serviciilor, capitalului și muncitorilor, aplicînd o politică concertată în domeniile-cheie ale economiei: energie, industrie, agricultură, transporturi', subliniază Kremlinul, într-un comunicat.

'Aceasta încheie formarea unei piețe comune majore în spațiul CSI (Comunitatea Statelor Independente — 170 milioane de persoane), care va deveni un puternic nou centru de dezvoltare economică', se mai afirmă în text.

Respectivul proiect are o importanță capitală pentru președintele Vladimir Putin, care a calificat în 2005 implozia URSS drept 'cea mai mare catastrofă geopolitică' a secolului XX.

Încă de la început, un loc important în cadrul acestui proiect era atribuit de Putin Ucrainei, țară cu 46 de milioane de locuitori, cu un real potențial industrial, dar care traversează o criză fără precedent de la sfârșitul lunii noiembrie, ca urmare a refuzului președintelui Viktor Ianukovici, destituit ulterior, de a semna Acordul de asociere cu UE.

Noul președinte ucrainean, miliardarul prooccidental Petro Poroșenko ales în urma scrutinului anticipat de duminică, a anunțat deja că o prioritate a sa va fi un termen de intrare a Ucrainei în Uniunea Europeană, contrar ambițiilor Moscovei, care a încercat la sfârșitul anului 2013 să ademenească Kievul cu avantaje economice dacă va rămâne pe orbita sa.

Sediul central al Uniunii Eurasiatice se va afla la Moscova, instanța de judecată — la Minsk (Belarus), iar organismul de reglementare financiară la Alma-Ata (capitala economică a Kazahstanului), relevă RIA Novosti.

În ajunul semnării, președintele belarus a declarat că Tratatul privind Uniunea Eurasiatică nu este chiar cel la care a visat Belarusul.'Din păcate, acest acord nu este chiar cel la care a sperat Belarusul și despre care vorbeau partenerii noștri din Federația Rusă', a spus Lukașenko, citat de cotidianul rus Moskovski Komsomoleț. Cu toate acestea, el a indicat că tratatul este un fel de 'compromis' .

Iuri Ușakov, consilierul președintelui rus Vladimir Putin, indicase anterior că au rămas cîteva lucruri nerezolvate în privința Tratatului de instituire a Uniunii Eurasiatice, dar că acestea pot fi ulterior soluționate la nivel de vicepremieri din cele trei țări.

Cu toate că Uniunea Eurasiatică le amintește multora de fosta URSS, ce s-a dezintegrat acum 25 de ani, proiectul inițiat de Rusia nu rezistă la o astfel de comparație și nu reprezintă nicio amenințare pentru Europa, periculoasă fiind doar ideologia eurasiatică, de la baza sa, consideră redactorul-șef al antenei ruse a Deutsche Welle, Ingo Mannteufel.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?