Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Agricultorii sînt îndemnați să continue lupta pentru drepturile lor

27 mai. 2014,, 13:20   Societate
4769 0
Foto: democracy.md
Asociaţiile de agricultori îi îndeamnă pe fermierii din Republica Moldova să participe miercuri, 28 mai, începînd cu ora 11.00, la un miting de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a-şi exprima dezacordul faţă de politicile guvernării în domeniul agriculturii.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, i-a îndemnat pe fermieri marţi, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", să fie solidari, să lase pentru o zi munca în cîmp şi să vină la protest pentru a determina autorităţile să le audă vocea, avînd în vedere că agricultura este o prioritate naţională pentru economia Republicii Moldova.

"Săptămîna trecută, la Chişinău s-a aflat în vizită comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, care a găsit timp pentru a se întîlni cu agricultorii şi a discuta despre beneficiile Acordului de liber schimb pentru agricultura moldovenească. Cu regret însă, autorităţile noastre nu au timp să se întîlnească cu noi pentru a discuta problemele agricultorilor", a spus Cosarciuc.

Potrivit lui, fermierii susţin calea de integrare europeană a Republicii Moldova, însă doresc ca şi politicile Guvernului să fie comparabile cu cele ale UE.

Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a menţionat că la mitingul de miercuri, la care vor participa în jur de 4-5 mii de agricultori, vor fi lansate doar lozinci cu caracter economic.

"Mitingul va fi lipsit de sprijin politic, deşi am avut mai multe solicitări din partea partidelor politice pentru a ne susţine. Singura politică pe care dorim să o promovăm este cea agrară", a spus Slusari.

Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova „AgroInform”, Iurie Hurmuzachi, a menţionat că nesoluţionarea problemelor îi adună pe agricultori la protest.

"Am depus multe eforturi pentru a ne întîlni cu autorităţile, însă fără rezultat. Sperăm că după acest protest va începe soluţionarea problemelor în agricultură", a spus Hurmuzachi.

Directorul executiv al Asociaţiei "Moldova-Fruct", Iurie Fala, a menţionat că "agricultorii moldoveni nu pot intra cu sapa în UE".

"Trebuie să ne modernizăm, iar pentru aceasta avem nevoie de susţinerea autorităţilor", a spus Fala.

Reprezentanţii agricultorilor susţin că principalele revendicări ale fermierilor vor fi modificarea legislaţiei privind piaţa produselor petroliere, astfel încît fermierii să poată importa singuri produse petroliere, sporirea competitivităţii, modernizarea agriculturii, demonopolizarea pieţei produselor agricole, transparenţă din partea autorităţilor în promovarea politicilor în agricultură. Agricultorii şi-au exprimat speranţa că mesajul lor va fi auzit de autorităţi.

Anterior, sub presiunea reprezentanților agricultorilor și amenințărilor cu greve, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, și-a pus totuși semnătura pe Hotărîrea Guvernului din 15 martie cu privire la Strategia națională de dezvoltare agricolă și rurală, care a deschis accesul Republicii Moldova la fondurile europene ale Programului european de vecinătate pentru agricultură și dezvoltare rurală (ENPARD).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?