Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un sanatoriu din Moldova propune un nou serviciu – terapia cu radon

14 mai. 2014,, 19:00   Societate
22013 1
Foto: gastein.com
Sanatoriul „Dnestr” din Camenca, în premieră pentru Republica Moldova, a propus o metodă nouă de tratament al diferitor maladii – terapia cu radon.

Medicul-şef al instituţiei, Ivan Bîstrov, a relatat miercuri, într-o conferinţă de presă la agenţia "Infotag", că "existenţa radonului natural în subsolurile din preajma Camencii era cunoscută încă din anul 1985, cînd o expediţie hidro-geologică moldovenească a efectuat lucrări de prospecţiuni planificate în zona de litoral a Nistrului".

"Dar abia din a treia încercare, în anul 2013 a putut fi descoperit un radon calitativ, care face posibilă aplicarea terapiei cu radon în tratamentul pacienţilor. Oamenii s-au obişnuit să urmeze o cură de tratament administrînd preparate medicale, dar şi fiind supuşi intervenţiilor chirurgicale, pentru care este necesară o perioadă de reabilitare îndelungată, iar terapia cu radon este o oportunitate nouă şi unică de a urma un tratament fără proceduri îndelungate”, a precizat medicul.

Potrivit lui, cu ajutorul terapiei cu radon pot fi tratate maladiile aparatului locomotor, ale sistemului cardiovascular, ale sistemului nervos, ale organelor respiratorii şi digestive, maladii endocrine, ginecologice, urologice, ale pielii şi organelor ORL, ale vaselor sangvine.

"Există, fireşte, şi contraindicaţii. Terapia cu radon le este interzisă persoanelor care suferă de maladii infecţioase acute, psihice, dar şi celor cu hemoragii frecvente, tumori, procese purulente, tuberculoză de formă deschisă, boală radiativă, epilepsie, afecţiuni cutanate", a menţionat specialistul.

O zi de cazare şi tratament în sanatoriu costă 320 de lei (alimentaţie, cazare, cură de tratament) şi orice doritor poate urma procedurile de care are nevoie, dar pentru o eficienţă mai mare pacientul trebuie să facă un examen preliminar la medicul de familie, după care să vină la sanatoriu cu rezultatele, unde specialiştii vor stabili durata curei de tratament.

"În medie, fiecare pacient face cel puţin 10 băi terapeutice cu radon cu durata de 15 minute fiecare, dar şi diferite masaje, alte proceduri conform orarului curei de tratament şi al excursiilor", a spus Bîstrov, adăugînd că în afară de adulţi, în sanatoriu sînt trataţi şi copii cu vîrste mai mari de 8 ani, chiar dacă instituţia nu este prevăzută pentru pacienţi atît de mici.

Medicul-şef al sanatoriului şi-a exprimat speranţa că, datorită colaborării cu specialişti din Odesa, lista serviciilor cu aplicarea terapiei cu radon va putea fi extinsă, iar situaţia politică din Ucraina "nu va influenţa puternic funcţionarea sanatoriului şi numărul de pacienţi, în condiţiile în care majoritatea pacienţilor veniţi la tratament sînt cetăţeni ai Rusiei". 4 mii de persoane şi-au întremat sănătatea la sanatoriul din Camenca în anul 2013.

Radonul este un gaz incolor, mai greu decît altele. Elementul are numărul atomic 86 şi este reprezentat prin simbolul Rn (Radon).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?