X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

CCA, solicitat să nu-şi bată joc de limba rusă

14 mai. 2014,, 10:46   Societate
3625 0
Foto: noi.md
Asociaţia Jurnaliştilor de Limba Rusă din Moldova a chemat Consiliul Coordonator al Audiovizualului să nu-şi atribuie funcţiile Academiei de Ştiinţe din Rusia şi să nu stabilească propriile reguli ale limbii ruse, transmite pan.md.

Într-o adresare către preşedintele CCA, Marian Pocaznoi, se conţine un apel de a anula Decizia CCA nr. 38 din 19.03.2014, în partea care se referă la limba rusă.

Potrivit acestei hotărîri, în emisiunile TV şi radio în Moldova, denumirile localităţilor urmează a fi pronunţate exact ca şi în limba de stat, de exemplu: Chişinău, Bălţi, Făleşti, Grigorăuca.

În adresare se arată:

„Se ştie că toponimica în diferite limbi diferă, deşi nemţii îşi numesc ţara Deutschland, românii o numesc Germania, spaniolii – Alemania, iar ucrainenii– Німеччина.

Ortografia acestor denumiri în limbile naţionale este determinată de filologi, iar în cazul limbii ruse – de către Institutul „Vinogradov” a AŞR, condus de Alexei Moldovan.

Nu a fost nici un caz în care cineva dintre savanţi să se adreseze după ajutor la funcţionarii CCA din Moldova pentru a determina ce forme de ortografie sînt „anacronice”, precum se arată în Decizie.

Chiar şi în anii severi ai totalitarismului stalinist scriau „Rusia”, „Moscova” şi nimeni nu a impus transcripţia toponimicii, aşa cum se propune în articolul 1 din Decizie.

Este greu de spus ce a determinat apariţia acestui monument al ignoranţei funcţionarilor – zelul demonstrativ sau lipsa de respect faţă de cetăţenii ţării, dar consecinţele, în orice caz, vor fi negative pentru societatea moldovenească.

PS. Potrivit Legii cu privire la petiţionare Art.1, Art.5, Art.6, Art.8, Art.18".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?