X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Preşedintele Republicii Moldova, ACŢIONAT ÎN JUDECATĂ

23 apr. 2014,, 09:40   Societate
8598 1
Foto: noi.md
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a fost dat în judecată de către o publicaţie on-line, pe motiv că ar fi îngrădit drepturile jurnaliştilor de a informa societatea. Magistraţii Curţii de Apel Chişinău au acceptat cererea după ce Judecătoria sectorului Buiucani a încercat s-o scoată de pe rol.

Redactorul şef al publicaţiei susţine că în toamna anului trecut a solicitat de la preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, un interviu pentru a afla răspuns la mai multe întrebări legate de reformarea justiţiei, lupta împotriva corupţiei, dar şi despre procesul de integrare în UE. Iniţial, purtătorul de cuvînt al şefului statului, Vlad Ţurcanu, a cerut ca unele întrebări să fie suprimate, pe motiv că ar fi prea multe. Ulterior, însă, preşedintele a evitat să mai răspundă.

Potrivit Legii cu privire la petiţionare, şeful statului era obligat să ofere un răspuns în termen de 30 de zile. Pentru că acest lucru nu s-a întîmplat, publicaţia l-a acţionat în instanţă. Cererea a ajuns la Judecătoria sectorului Buiucani, dar la scurt timp a fost scoasă de pe rol, pe motiv că nu ar fi un litigiu civil. Instituţia de presă a mers la Curtea de Apel, unde a obţinut cîştig, cazul fiind transmis la rejudecare.

Contactat telefonic, purtătorul de cuvînt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a refuzat să comenteze pînă la pronunţarea unei decizii în instanţă. Redactorul şef al publicaţiei, Vasile Năstase, susţine că demnitarii şi instituţiile de stat refuză adesea să ofere informaţii de interes public, iar atunci cînd se ajunge în instanţă, judecătorii iau decizii părtinitoare. Spre deosebire de plîngerea împotriva şefului statului, care a fost acceptată de Curtea de Apel, o solicitare similară împotriva preşedintelui CSJ a fost anterior respinsă.

Şeful CSJ-ului nu a fost de găsit pentru a răspunde de ce refuză să ofere informaţia solicitată de publicaţie. Instituţia de presă a trimis acest dosar la CEDO.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?