X 
Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Experţi moldoveni consideră că este puţin probabil ca Rusia să tensioneze situaţia de dragul Transnistriei

18 apr. 2014,, 15:43   Societate
2694 0
Foto: tribuna.md
"Este puţin probabil ca Rusia să purceadă la tensionarea situaţiei politice de dragul Transnistriei", consideră experţi moldoveni, solicitaţi de agenţia "Infotag" să comenteze declaraţiile preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, referitoare la Transnistria, făcute joi în timpul liniei directe cu cetăţenii ruşi.

În opinia ex-ambasadorului Republicii Moldova în Rusia, liderul Partidului "Moldova Unită", Vladimir Ţurcan, acum, "nu este în interesul Rusiei să facă mişcări bruşte, avînd în vedere situaţia din Ucraina".

"Moscova nu va activiza acţiunile în privinţa Transnistriei, deşi în regiune există cetăţeni ai Rusiei. Spre deosebire de Putin, nu cred că există anumite tipuri de blocadă a Transnistriei din partea Moldovei. Cu siguranţă nu există blocadă militară, pentru că nu are cine şi nu are pentru ce să blocheze, iar în domeniul relaţiilor economice dintre Tiraspol şi Chişinău sînt mai multe confuzii, decît paşi bine gîndiţi. Mă refer la accizele la materiile prime pentru întreprinderile transnistrene, care nu se ştie de unde au apărut, iar apoi şi au dispărut, deteriorînd relaţiile părţilor şi aşa departe de a fi cele mai bune", a afirmat Ţurcan, considerînd că pentru Rusia o "Moldovă fără bloc şi suverană" este ideal potrivită.

Politologul Bogdan Ţîrdea este de părere că Rusia nu intenţionează să recunoască Transnistria, dar "va cultiva în aceasta în fel şi chip lăstarii statalităţii şi o va alimenta material, dresînd administraţia locală".

"Moscova s-a împotmolit în sud-estul Ucrainei, făcînd jocul unei noi zone de influenţă în spaţiul CSI. Dacă în prima partidă Occidentul a pierdut cu desăvîrşire Crimeea, atunci acum are loc un fel de joc nou. De ce Putin şi-a amintit de Transnistria? Pentru că în regiune, ca şi în povestea cu Crimeea, a fost organizat un referendum, regiunea are o stare de spirit pro-rusă şi Occidentului i se sugerează că există un răspuns al lui Putin la scenariul revoluţiilor color, pe care Washingtonul şi Bruxellesul îl promovează în spaţiul post-sovietic. Răspunsul este: paşaportizarea totală, referendumul şi preluarea ulterioară a enclavei sub controlul Moscovei. Astfel, se creează un cordon sanitar împotriva NATO. Prin orice mijloace, Putin caută să oprească mişcarea blocului spre est, care mai ieri părea nestăvilită. Acum, partida principală are loc în sud-estul Ucrainei, dar nicidecum în Transnistria", a spus expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?