Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Moldova a făcut bilanţul „Dictării totale”. Aflaţi cîte persoane au primit „excelent”

16 apr. 2014,, 12:57   Societate
3728 0
Foto: reporternetv.ro
În Moldova s-a făcut bilanţul „Dictării totale-2014”. Precum a declarat pentru NOI.md, preşedintele comisiei de organizare a Centrului de Ştiinţă şi Cultură Rusă, Victor Kosteţki, concetăţenii noştri au scris mai bine anul acesta faţă de anul trecut – circa 15,5% au primit note înalte. Iar lideri detaşaţi au devenit trei participanţi: Olga Kovaliova, Marina Paduş şi Nicolai Koliţov .

„Dictarea a fost scrisă cu mult mai bine faţă de anul trecut, deoarece în afara celor trei eminenţi, au fost aproape de a fi eminenţi şi au scris lucrările pe note înalte încă 17 participanţi. Aceştia au intrat în topul celor mai cărturari 20 de oameni din Moldova”, a menţionat Kosteţki.

Potrivit lui, note nesatisfăcătoare au primit circa 60% dintre participanţii la acţiune, „însă aceştia nu sînt nici pe departe într-o situaţie disperată. Iar îngrozitor de agramat au scris dictarea cel mult 10%”.

Experţii explică obţinerea unor rezultate mai bune anul acesta, prin faptul că textul lui Alexei Ivanov s-a dovedit a fi mai simplu decît textul Dinei Rubina, dictat anul trecut.

„Textul i-a marcat şi emoţional pe cei care l-au scris. Din punct de vedere ortografic, textul nu a fost complicat, au fost prezentate aproape toate ortogramele, ceea ce nu se poate spune despre punctuaţie. Este un text publicistic viu, care nu a fost adaptat. El conţinea semne de punctuaţie, condiţionate nu doar de reguli, dar şi de nuanţa semantică a vorbirii”.

Pentru textul care a avut circa 300 de cuvinte au fost prevăzute 30 de minute. La acţiune au participat 253 de persoane de diferite vîrste, ceea ce este aproape de două ori mai mult faţă de anul trecut. Dictarea a fost scrisă în trei locaţii din Chişinău. Lucrările au fost apreciate conform sistemului de notare de cinci puncte.

Rezultatele „Dictării totale – 2014” pot fi văzute pe site-ul totaldict.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?