Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Pedagogii pichetează Guvernul și cer salarii „europene” (VIDEO)

8 apr. 2014,, 13:18   Societate
4435 3
Foto: noi.md
Sute de pedagogi din întreaga republică au pichetat astăzi clădirea Guvernului de la Chișinău.

Profesorii cer de la Ministerul Educaţiei majorarea salariilor angajaților din învățămînt cu 50% din luna iunie. Ei susțin că promisiunea de majorare a salariilor cu 20% de pe 1 septembrie nu va schimba situația. În plus, sindicatele au cerut autorităţilor să îndeplinească şi o serie de alte condiţii:

- să fie majorat salariul pentru I categorie, conform tarifului de retribuire unic stabilit pînă la nivelul de subzistență;

- să fie majorate alocațiile la salarii pentru profesorii cu grade ştiinţifice şi de alt tip.

"Un cadru didactic nu poate trăi dintr-un salariu de 2.100 de lei, sau personalul auxiliar din 900 de lei! Iar pentru a cîștiga 3076 de lei, care sînt prezentaţi ca salariu mediu al cadrelor didactice din republică, profesorii trebuie să lucreze prin cumul sau ore în plus. Unde mai pui că cadrele didactice poartă o mare responsabilitate pentru tînăra generație", a declarat unul dintre pedagogi.

Se presupune că protestele din fața clădirii Guvernului se vor desfăşura de pe 8 pînă pe 10 aprilie. Încă o zi, 11 aprilie, sindicatul lucrătorilor din învățămînt intenționează să o dedice unui miting în fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. În cazul în care aceste măsuri vor rămîne fără răspuns, atunci sindicatul lucrătorilor din învățământ va începe în luna mai greva generală a profesorilor cu suspendarea orelor. Potrivit afirmaţiilor membrilor sindicatului, pentru a-şi proteja drepturile, ei vor merge pînă la capăt, blocînd chiar desfăşurarea examenelor de bacalaureat.

Anterior, autoritățile au fost de acord să majoreze salariile cu 20 la sută, în funcție de calificarea fiecărui pedagog.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?