Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Un grup de activiști împotriva vînzării terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA

8 apr. 16:15   Societate
2502 0

În privința deciziei de a vinde terenul fostului Stadion Republican Ambasadei SUA, considerăm această hotărîre drept una ce contravine cadrului legal.

De această părere sînt mai mulți cetățeni care au inițiat o notă de poziție prin care solicită o clarificare referitoare la nivelul la care s-a luat decizia respectivă, transmite Știri.md.

„În privința vînzării terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA, constatăm absența transparenței procesului decizional. Locuitorii orașului (și ai republicii în general) nu au avut posibilitatea să își exprime opiniile față de proiect în cadrul unor proceduri de dezbatere și consultare publică conform legislației în vigoare. Mai multe grupuri civice, grupuri de cetățeni, persoane publice și-au exprimat dorința ca atît autoritățile publice centrale (Guvernul), cît și Ambasada SUA să asigure transparența și participarea cetățenilor în procesul decizional”, se arată în solicitarea cetățenilor.

Autorii notei menționează că anterior a fost inițiată o petiție semnată de mii de persoane prin care s-a cerut ca societatea și grupurile interesate să participe la discuțiile privind vînzarea terenul fostului Stadion Republican.

„A circulat chiar și o petiție care a adunat peste 8.000 de semnături, au fost organizate mai multe evenimente publice de către comunitățile activiste, artistice și civice. Amintim că declarații precedente ale oficialilor de prim rang ale statului au confirmat nevoia de discuții publice pe această chestiune – prim-ministra Natalia Gavrilița (pe vremea cînd se afla în funcție) și președinta Maia Sandu au promis în mod public că vor asigura discuții largi cu societatea și grupurile interesate. Aceste discuții și consultări largi cu societatea nu au mai avut loc niciodată, riscînd să devină promisiuni încălcate. Solicităm demararea unui proces transparent referitor la reamenajarea fostului Stadion Republican”, se mai arată în nota de poziție.


„Atragem atenția că membrii sectorului cultural independent au propus de mai multe ori ca terenul fostului Stadion Republican să fie transformat într-un parc urban, printr-o intervenție cu costuri minime. Respingem formulările din comunicatul oficial al Guvernului cu privire la starea de „paragină” și „murdăria care trebuie curățată” care ar justifica vînzarea terenului. Apreciem ca fiind regretabilă și condamnabilă intervenția ilegală de demolare a Stadionului Republican în perioada guvernării PCRM și că acest proces riscă să fie legitimat și continuat de actuala guvernare, inclusiv de Ministerul Mediului și de Ministerul Sănătății, care păstrează tăcerea pe această chestiune. Considerăm că, între timp, spațiul fostului Stadion Republican a devenit un ecosistem sălbatic autonom, cu importante funcții ecologice pentru oraș. Copacii care au crescut pe terenul stadionului alimentează orașul cu oxigen, absorbind dioxidul de carbon al unui oraș al cărui centru e supraaglomerat de numărul mare de automobile personale. Ne raportăm la bune practici din contextul internațional în care alte orașe europene au demarat acțiuni de „resălbăticire” a orașului, adică de recîștigare a zonelor verzi, de readucere și reintegrare a naturii în contextul urban, precum și procese de reamenajare urbană în jurul pietonilor, nu al mașinilor. Orașe ca Paris, Dublin, Hanovra, Berlin, Frankfurt amenajează spații sălbatice la dispoziția locuitorilor, din rațiuni ecologice (pentru păstrarea biodiversității) și de sănătate (pentru confortul și sănătatea fizică și mentală a locuitorilor)”, se mai spune în nota de poziție.

Astfel, cetățenii reiterează:

dorința de a ne delimita de proiectul viitorului sediu al Ambasadei SUA și respingem tentativele de „artwashing”;
cerem organizarea unui referendum sau a unui proces de consultare publică referitoare la destinația terenului fostului Stadion Republican;
solicităm identificarea unor surse alternative de finanțare pentru Centrul de Cultură și Artă Contemporană „Universul”;
insistăm pe organizarea unui proces transparent de organizare a Centrului, cu participarea beneficiarilor săi direcți și care să evite forme de extractivism intelectual.

„Ne exprimăm dorința de a contribui la fondarea unei instituții care să răspundă contextului, necesităților și viziunilor locale, și la convenirea, împreună, a unei forme de guvernare a acestei noi instituții, în baza unui model de parteneriat public-civic de participare publică. În acest sens, participanții la forumul consultativ al sectorului cultural independent solicită organizarea unei discuții de clarificare cu Ministerul Culturii, înainte de a curs invitației făcute de Minister pentru contribuțiile de idei”, au conchis autorii notei de poziție.

De remarcat faptul că în 2020, pe fondul nemulțumirilor legate de transmiterea terenului Stadionului Republican pentru construcția ambasadei SUA, a fost lansată o petiție online, care la acea etapă a fost semnată de aproximativ 8.000 de persoane și care cerea salvarea stadionului.

În ea se menționa faptul că ar trebui găsită o altă locație pentru construcția noului complex al ambasadei SUA la Chișinău, deoarece acesta nu poate fi construit pe locul fostului Stadion Republican.

În locul Stadionului Republican s-a propus construirea altor facilități de infrastructură importante pentru țară, în special a unui complex sportiv multifuncțional cu o arenă de gheață, unde tinerii chișinăuieni să poată practica sporturile de iarnă și alte sporturi.

68
4
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?