X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ai de gînd să călătorești fără vize în UE? Află cum să nu te împiedici pe ultima sută de metri

2 apr. 2014,, 17:16   Societate
14416 11
Foto: viza.md
Efectul respingerii cererii de viză Schengen este incomparabil cu cel al unui eventual refuz de intrare chiar la frontiera UE.

Pentru a minimaliza riscul unui refuz de intrare în spațiul UE, din partea serviciilor europene de frontieră, cetățenii Republicii Moldova, care vor călători în curînd fără vize în Europa, ar trebui să țină cont de următoarele recomandări, pentru a beneficia pe deplin de facilitatea ce urmează a fi oferită:

-să aveți un scop clar al vizitei (călătorie de afaceri, turism, vizită la prieteni sau rude, studiu pînă la 90 de zile) și să fiți gata la solicitarea polițistului de frontieră să comunicați scopul deplasării, unde vă deplasați, perioada aproximativă de ședere.

-să dețineți următoarele documente care confirmă scopul călătoriei care ar putea fi solicitate de polițistul de frontieră (invitația, biletul de avion tur-retur, rezervarea de hotel, copia actului de identitate al persoanei care vă invită și telefonul de contact al acestuia / datele de contact ale instituției care vă invită, asigurarea medicală, cartea verde (în cazul că vă deplasați cu automobilul);

-să aveți pașaportul biometric valabil cel puțin 6 luni;

-călătoria fără vize nu este posibilă dacă dețineți un pașaport simplu;

-țineți cont de lista statelor europene în care puteți călători fără viză;

-termenul legal oferit pentru aflarea în UE fără viză este de 90 de zile timp de 6 luni;

-depăşirea termenului legal de aflare pe teritoriul UE, va genera aplicarea amenzii de pînă la 3 mii de euro sau a interdicţiei de intrare în Spaţiul Schengen pe o perioadă de pînă la 5 ani;

-călătoria fără viză nu va oferă dreptul la muncă;

-să faceți dovada deţinerii surselor de întreţinere (50 de euro pentru fiecare zi de sejur)

Practic, toate condițiile sînt similare celor suportate de cetățenii moldoveni în procesul de solicitare a vizei.
Ar fi binevenit ca în perioada imediat următoare autoritățile competente să facă unele precizări finale la subiect.

Reamintim că recent, Prim-ministrul Republicii Moldova a anunţat, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TV7, că începînd cu 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în zona Schengen, ce cuprinde 26 de state. Este vorba despreţările membre ale Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei. De asemenea, cetăţenii moldoveni vor putea merge fără viză înRomânia, Bulgaria, Croaţia şi Cipru (ţări care nu fac parte din zona Schengen), precum şi în patru state non-UE: Norvegia, Islanda, Elveția şi Liechtenstein.

La rîndul său Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Pirkka Tapiola, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, că ,,Moldova a îndeplinit toate cerinţele. La acest capitol există o claritate bine determinată, cerinţele au fost îndeplinite în termeni record. Nu ne grăbim, dar nici nu are sens să tergiversăm". Potrivit agenţiei "Infotag", diplomatul și-a afirmat încrederea că cetăţenii Moldovei vor putea călători în UE fără vize, în baza paşapoartelor biometrice, de la finele lunii aprilie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?