X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Negocierile dintre Kerry și Lavrov privind Ucraina s-au soldat cu elaborarea unui plan din 4 puncte

1 apr. 2014,, 13:07   Externe
7246 4
Foto: mprnews.org
Discuțiile nocturne dintre miniștrii de externe ai Rusiei și Statelor Unite ale Americii cu privire la criza din Ucraina s-au încheiat, potrivit postului de radio "Eho Moscvî", cu un plan din patru puncte, transmis de John Kerry lui Serghei Lavrov.

În primul rînd, este vorba despre activitatea inspecțiilor internaționale ale OSCE pe tot teritoriul Ucrainei, inclusiv în Crimeea.

În al doilea rînd, un dialog direct între Moscova și Kiev (dacă este necesar – cu implicarea intermediarilor).

În al treilea rînd, recunoașterea rezultatelor alegerilor din 25 mai.

În al patrulea rînd, revenirea trupelor rusești în zonele de dislocare de pînă la 1 martie.

Ieri, prin intermediul Agence France-Presse a fost diseminat comunicatul reprezentantului Ministerului Apărării al Ucrainei: Rusia își retrage treptat trupele de la granița cu Ucraina. Kievul, deocamdată, nu poate aprecia dacă este o înlocuire planificată a trupelor, sau este rezultatul negocierilor între Lavrov și Kerry.

Între timp, la finalul negocierilor nu s-a anunțat despre careva aranjamente concrete, dar conversația în sine, John Kerry a calificat-o drept una sinceră. Serghei Lavrov, la rîndul său, a subliniat poziția principială a Moscovei: Ucraina ar trebui să devină un stat federal, pentru a asigura drepturile, interesele și pentru a păstra tradițiile fiecărei regiuni în republica vecină. Cu toate acestea, diplomații înțeleg că nici Rusia, nici Statele Unite nu pot rezolva această problemă pentru Ucraina – numai ucrainenii pot decide. Miniștrii au convenit asupra întîlnirilor frecvente pentru a soluționa problemele legate de Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?