X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Platforma Naţională „Parteneriatul Estic”: Moldova trebuie cît mai curînd să devină candidat la aderarea la UE

28 mar. 2014,, 12:21   Politică
3603 4
Фото: europalibera.org
„Moldova trebuie cît mai curînd să devină candidat la aderarea la UE”, consideră membrii Platformei Naţionale „Parteneriatul Estic” (PE), care joi au desfăşurat o conferinţă de presă comună cu Consiliul Naţional pentru Participare.

Potrivit agenţiei "Infotag", reprezentanţii societăţii consideră că statutul de candidat al UE va asigura Moldovei securitatea necesară în faţa pericolului "expansiunii din partea Rusiei".

"Rusia a demonstrat că este în stare să provoace acţiuni militare pe teritoriul altei ţări. Aşa ceva este posibil şi pe teritoriul Moldovei, luînd în calcul situaţia cu Transnistria şi Găgăuzia. Trebuie accelerat procesul de semnare a Acordului de asociere pentru a semna documentul pînă la alegerile Parlamentului European. În caz contrar, procesul poate fi amînat, deoarece trebuie creați prieteni noi, relaţii noi, iar acest lucru va dura", a menţionat directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Serghei Ostaf.

Directorul de programe la Asociaţia pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru, s-a pronunţat pentru "înăsprirea sancţiunilor politice şi economice faţă de Rusia, care foloseşte armata în conflicte".

"În Moldova locuiesc un număr mare de vorbitori de limbă rusă, care susţin politica Rusiei. În acest caz, Rusia la fel poate "proteja" aceşti cetăţeni, la fel cum a fost în Crimeea. Pentru a evita aceasta, trebuie stabilit un dialog cu minorităţile naţionale, de asemenea, trebuie să avem relaţii mai strînse cu NATO", a spus ea.

Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Sorin Mereacre, a remarcat că la anumite posturi TV şi radio ruseşti "are loc o propagandă aprinsă, manipulări, minciună şi dezinformare despre evenimentele din Ucraina".

"Trebuie efectuată o monitorizare şi oprită transmiterea unor astfel de emisiuni. Unii politicieni moldoveni susţin politica externă a Rusiei, ei nu merită să stea în fruntea statului. În 1992 Moldova a fost victima Rusiei, în 2008 – Georgia, iar acum – Ucraina. Moldova nu s-a mai aflat într-un astfel de pericol din 1940", a afirmat Mereacre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?