Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4025

Burgudji: Reacția autorităților centrale față de acțiunile noastre îmi amintește de „cotețul” lui Rogozin

27 mar. 2014,, 13:23   Politică
6254 9
Foto : point.md
„De ce oare orice inițiativă a Adunării Populare a UTA Găgăuzia provoacă numai reacții negative din partea autorităților centrale, care imediat ne cataloghează ca separatiști și scandalagii? Nu ar fi mai bine pătrundă în esența intențiilor noastre și să înțeleagă motivele acestor acțiuni? De fiecare dată cînd urmăresc reacția Chișinăului față de acțiunile noastre, îmi amintesc de „cotețul” lui Rogozin”, a declarat deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Ivan Burgudji, intervievat de NOI.md.

„Da, noi am decis să revenim la posturile de poliție la intrarea în orașele autonomiei. În primul rînd, pentru a schimba în bine situația criminogenă în regiune și nu în ultimul rînd pentru a exclude posibilitatea ca organele de drept centrale să întreprindă anumite acțiuni fără a înștiința Direcția afacerilor interne a Găgăuziei. Astfel, noi cerem să fie respectat Regulamentul Găgăuziei adoptat în anul 1998. În ce constă separatismul?”, s-a întrebat politicianul.

Interlocutorul a amintit că autoritățile locale și cele centrale împărtășesc opinia că există neconcordanțe între legile locale și Codul electoral al Republicii Moldova, precum și alte chestiuni, admițînd interpretarea dublă a acestora. În acest context, Burgudji a menționat că legislativul autonomiei elaborează un proiect de lege privind modificarea legislației în vigoare.

„Noi intenționăm să aprobăm pe cale legală prevederea care va obliga autoritățile centrale să-l confirme în funcție, într-o anumită perioadă de timp, pe conducătorul unei sau altei subdiviziuni a autonomiei propus de noi. În cazul nerespectării termenului stabilit, candidatul va fi numit în funcție în mod automat și se va supune, subliniez, Chișinăului. Noi mai dorim să schimbăm denumirea de „consilier” cu sintagma de „deputat” și să majorăm termenul de exercitare a mandatului pentru aleșii locali de la 4 pînă la 5 ani. Există și alte propuneri interesante, în opinia noastră. Asupra lor se lucrează activ în comisia de profil”, a comunicat Burgudji.

Deputatul a subliniat că însuși Chișinăul provoacă multe dintre acțiunile întreprinse de Adunarea Populară a Găgăuziei și care stîrnesc reacții negative din partea autorităților centrale.

„În calitate de autonomie în componența Republicii Moldova, noi nu sîntem reprezentanți în parlamentul țării, nu avem o cotă de reprezentare. Oare nu este un nonsens?! Iar acum unele figuri destul de importante din țară cu toată seriozitatea propun ca bașcanul Găgăuziei să fie exclus din componența Guvernului Republicii Moldova. Ce reacție așteaptă ei de la noi în această situație? Pot să afirm că, în cazul în care acestea și alte încălcări ale statutului juridic special al Găgăuziei nu vor fi eliminate în regim de urgență, locuitorii autonomiei vor decide la referendum dacă în genere mai trebuie de participat la alegerile parlamentare din Moldova. Și scutiți-ne, vă rog, de noi acuzații de separatism. Noi cerem doar respect elementar și respectarea drepturilor noastre, care sînt stipulate chiar în legile moldovenești”, a conchis Ivan Burgudji.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?