Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Expert despre soluția propusă de Băsescu pentru garantarea securității țării

19 mar. 2014,, 16:35   Societate
4280 4
Foto: info-prim.md
Oficialii Uniunii Europene ar putea să ia în calcul opțiunea acordării Moldovei a unei perspective clare de aderare, pentru a asigura securitatea țării. Poziția aparține analistului politic Ion Tăbîrță și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul declarației lui Traian Băsescu, care este de părere că UE ar trebui să accelereze procesul de integrare europeană a Moldovei pentru a-i garanta securitatea.

„UE trebuie să ia în serios această abordare, pentru că s-a constatat că Federația Rusă nu respectă normele dreptului internațional în raport cu țările din regiune, nu respectă individualitatea acestora, respectiv în aceste state există riscuri legate de securitate, pentru că nu sînt protejate în niciun fel. Aceste state trebuie să adere la anumite organizații internaționale. La sigur UE trebuie să se gîndească la viitorul acestor state, care au rol de state-tampon și cărora nimeni nu le garantează securitatea”, a remarcat Tăbîrță.

Analistul consideră că reprezentanții UE își vor face publică poziția oficială pe marginea propunerii lui Traian Băsescu în scurt timp. În opinia lui Tăbîrță, faptul că atît președintele român, cît și alți europarlamentari au început deja să vorbească despre necesitatea acordării unei perspective clare de aderare Moldovei este un semnal pozitiv, întrucît anterior demnitarii europeni au evitat să facă anumite declarații în acest sens.

Totodată, expertul se arată convins că provocările din partea Federației Ruse la adresa Moldovei se vot înteți în pragul alegerilor parlamentare din acest an.

„Ceea ce s-a întîmplat în Crimeea poate să aibă loc și în Moldova. Nu este exclus că după Georgia și Ucraina va urma Moldova. Să nu uităm că la toamnă vor avea loc alegeri și cred că vom avea parte de multe surprize, Rusia își va activiza, cu siguranță, agenții de aici pentru a deturna procesul de integrare europeană. Presiunile vor continua”, a conchis Tăbîrță.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?