Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Băsescu a anunțat SOLUȚIA pentru garantarea securității Republicii Moldova

19 mar. 2014,, 13:28   Societate
5007 11
Foto: noi.md
Accelerarea proceselui de integrare europeană a Republicii Moldova este cea mai bună soluție pentru garantarea securității acesteia, în contextul crizei din Ucraina. Declarația aparține președintelui român, Traian Băsescu, și a fost făcută în cadrul unui briefing susținut alături de președintele moldovean, Nicolae Timofti.

„Nu există o soluție mai bună pentru Moldova decît integrarea în UE. Eu, ca reprezentant al unui stat care se află în UE, înțeleg foarte bine neajunsul faptului că Moldova a fost invitată să semneze un acord de asociere și liber schimb, dar nu i s-a dat un orizont în care ar putea să devină membră a UE. I-am promis președintelui Timofti că voi insista ca, în cel mai scurt timp, Moldova să primească o perspectivă europeană garantată” , a menționat Băsescu.

Potrivit președintelui României, greșeala ofertei făcute de UE în raport cu Ucraina a constat în faptul că nu i-a fost oferită o perspectivă clară de aderare. Demnitarul român și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situația tensionată din regiune, precizînd că e nevoie de întreprinderea anumitor măsuri pentru a preveni situații de genul celei din Ucraina.

„Securitatea regională este la fel de importantă și pentru un stat ca Moldova, dar și pentru unul ca România. Concluzia pe care am promovat-o, în discuția pe care am avut-o cu președintele Timofti, dincolo de îngrijorare trebuie să luăm măsuri care să prevină evenimente ca cele ce s-au petrecut între Rusia și Ucraina. România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate pentru Republica Moldova”, a conchis Băsescu.

De cealaltă parte, președintele Nicolae Timofti i-a mulțumit lui Băsescu pentru atitudinea deschisă și prietenoasă. Șeful statului s-a referit și la necesitatea urgentării procesului de aderare a Moldovei la spaţiul comunitar.

„Cred că sînt premise pentru a grăbi semnarea Acordului de asociere cu UE. Sînt convins că în timpul apropiat UE va da un răspuns pozitiv în acest sens”, a declarat Timofti.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?